Albert Schweitzer Orgeljaar 2013

In het voorjaar van 1913 vertrok dr. Albert Schweitzer (1875-1965) samen met zijn vrouw naar West-Afrika om daar de rest van zijn leven te wijden aan het helpen van zieke mensen. Voor de Internationale Albert Schweitzer Beweging (AISL) is dit aanleiding om 2013 als jubileumjaar aan te merken.

Schweitzer onderbrak zijn werk in Afrika regelmatig om in Europa lezingen te houden en orgelconcerten te geven. Uit de opbrengst daarvan bekostigde hij voor een deel zijn werk in Afrika. In dat kader bracht hij ook twee keer (in 1928 en in 1932) een bezoek aan Nederland. Daarover zei hij: “Es lohnt sich nach Holland zu reisen, nur wegen der herlichen Orgeln”.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) komt graag in contact met orgelcommissies die in 2013 een herdenkingsconcert willen verzorgen. De programma’s van de concerten die Schweitzer destijds in Nederland gaf zijn bekend en kunnen ter beschikking worden gesteld. Er zijn tot nu toe vijf concerten gepland.

Zie voor meer informatie en contactgegevens de website van het NASF: http://tinyurl.com/cmkq8v6

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.