Belgische organist en docent Kamiel D’Hooghe (92) overleden

Kamiel D’Hooghe

De Belgische organist en docent Kamiel D’Hooghe is donderdag 23 december op 92-jarige leeftijd overleden. Naast organist, onder meer van de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge, en conservatoriumdocent was hij orgeladviseur en oprichter en hoofdredacteur van het orgeltijdschrift Orgelkunst.

Text Example

advertentie



Kamiel D’Hooghe werd op 17 november 1929 geboren om Vrasene in Oost-Vlaanderen. Hij studeerder aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Flor Peeters, Marinus de Jong, Jules Van Nuffel en Prosper Van Eechaute. Zijn Hoger Diploma Orgel haalde hij met de hoogste onderscheiding. In 1955 won hij de eerste prijs van het Internationaal Orgelconcours in München.

Na een aanstelling in 1946 als koster-organist in Verrebroek werd hij in 1951 organist van de Sint Salvatorskathedraal in Brugge. In 1994 werd hij organist van de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen. Daarnaast was hij actief als concertorganist. Zijn spel is op grammofoonplaat en cd’s vastgelegd door labels als Philips, Decca, Arcophon, CBS en René Gailly. 

In 1964 werd D’Hooghe directeur van de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert in Roeselare. Hij bleef hier aan tot zijn benoeming als eerste directeur van het Nederlandstalige Koninklijk Conservatorium Brussel. In 1972 was hij betrokken bij de oprichting van Kunsthumaniora Brussel, een school voor secundair kunstonderwijs. Na zijn afscheid in Brussel werd hij benoemd tot eredirecteur van het conservatorium. Als orgeldocent was hij ook verbonden aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Conservatorium van Maastricht.

Zijn deskundigheid werd regelmatig gevraagd als jurylid tijdens internationale concoursen en als cursusdocent in binnen- en buitenland.

Als orgeladviseur was Kamiel D’Hooghe onder meer betrokken bij de bouw van diverse baanbrekende orgels in België. Zo adviseerde in 1972 bij het na lange tijd weer op ambachtelijk gebouwde Vlaamse orgel in de Sint-Trudoabdij in Brugge, het eerste ‘Bach-orgel’ (Sint-Gilliskerk, Brugge, 1976) en het eerste ‘Sweelinck-orgel’ (1981) in België. Ook was hij adviseur bij het in Zuid-Nederlandse barokstijl gebouwde orgel in ‘zijn’ Servaasbasiliek in Grimbergen. In de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen heeft hij zich ingezet voor behoud van historische orgels in België. 

Kamiel D’Hooghe nam in 1978 het initiatief voor het Vlaamse orgeltijdschrift Orgelkunst, waarvan hij hoofdredacteur was. Dat leverde hem de titel erehoofdredacteur op. Ook op zijn initiatief werd in 1990 Het Orgel in Vlaanderen dat als doel heeft orgels bij het grote publiek bekend te maken. In 2005 werd hij daarvoor benoemd tot erevoorzitter.

Naast zijn erefuncties ontving D’Hooghe diverse onderscheidingen. In 1988 was hij de eerste musicus die de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In 1999 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote. Door de beweging Vlaanderen-Europa werd hem de Gulden Spoor voor culturele, maatschappelijke of economische uitstraling uitgereikt.

Kamiel D’Hooghe overleed 23 december 2021 in zijn woonplaats Grimbergen. Daar wordt hij donderdag 30 december begraven na een dankplechtigheid in de Sint-Servaasbasiliek.