Brahms: Passacaglia uit Symfonie Nr. 4 voor orgel bewerkt door Reitze Smits

Na muziek van Mendelssohn, Rachmaninoff en Schumann heeft Reitze Smits nu ook symfonische muziek van Brahms voor orgel speelbaar gemaakt. Bij uitgeverij Valeur Ajoutée verscheen een bewerking van de Passacaglia uit Symfonie Nr. 4, opus 98.

De ‘Vierde’ van Johannes Brahms werd al in zijn eigen tijd erkend als een meesterwerk. Brahms liet zich voor het laatste deel hieruit ongetwijfeld inspireren door de passacaglia’s en chaconnes die hij vond in de muziek van Buxtehude en Bach.

Een orgelbewerking van ‘Allegro energieco e passionato, più allegro’ onder de titel ‘Passacaglia’ lag voor Smits dan ook voor de hand. Het werk dat oorspronkelijk in e-klein staat is getransponeerd naar dezelfde toonsoort als Bachs gelijknamige werk in c-klein, waarmee het binnen de omvang van het orgel valt.

 


Johannes Brahms

Passacaglia from 4th symphony

Arrangement Reitze Smits

Valeur Ajoutée – z.nr. , 16 p., € 14,95 | bestellen en demonstratiepagina’s: valeurajoutee.eu

 

 

 

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.