De Kleur van Lucht: documentaire over organist en orgelmaker Klaas Veltman in première

De Kleur van Lucht is de titel van een documentaire die Daniël Brüggen maakte over organist en orgelmaker Klaas Veltman. Donderdag 19 juli vindt de première plaats tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem.

Klaas Veltman overleed in 2016. Behalve organist van de lutherse Andreaskerk in Rotterdam was hij vanaf 1998 ook orgelmaker en intonateur bij de firma Van Eeken in Herwijnen. Geboren in Groningen in 1953 raakte hij gefascineerd door historische orgels uit zijn jeugd.

Filmmaker Daniël Brüggen, tevens een van de oprichters van het Loeki Stardust Quartet, volgt Veltman op zijn zoektocht naar de expressie van klank en in het bijzonder de ideale zeventiende-eeuwse orgelklank. Aan de film werd onder anderen meegewerkt door prof. dr. Harald Vogel.

De documentaire De Kleur van Lucht gaat op donderdag 19 juli om 20.15 uur in première in de Van Braghtzaal van de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Na afloop is er een forumdiscussie. Kaarten kosten € 10 euro aan de zaal, of € 8,50 in de voorverkoop.

 

 

Lees ook
Organist en orgelbouwer Klaas Veltman overleden

 

© beeld still uit video YouTube

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.