De Orgelvriend 2009-9

Text Example

advertentie



Op vrijdag 28 augustus verschijnt het septembernummer van ‘de Orgelvriend’, met daarin onder meer een interview met Anton Doornhein, mede naar aanleiding van zijn Joseph Jongen-cd-project.

Anton Doornhein: ‘Improviseren laat ik liever aan anderen over’

Anton Doornhein uit Bleiswijk staat als jaren bekend als specialist in het Frans-romantische orgelrepertoire, hoewel het eigenlijk onterecht is, hem dit etiket op te plakken. Hij was ook finalist bij het Internationaal Bach Concours in 1995 en maakte een cd op het Müller-orgel in de Grote Kerk van Beverwijk. Maar het romantische repertoire ligt hem toch na aan het hart. “Mijn docenten Nico de Raad en Jet Dubbeldam zijn bepalend geweest voor mijn carrière.”

Hoe ben je er zo bij gekomen om het orgel- en harmoniumoeuvre van Joseph Jongen op te nemen? Is dat een componist die je al langer boeide?

“Het idee is eigenlijk ontstaan door een verzoek van de opnametechnicus en cd-producent Erik Versluis. Bij hem bestond al een tijd de wens om het complete œuvre van Joseph Jongen op te nemen en uit te brengen. Deze componist spreekt mij ook wel aan, in het verleden heb ik diverse composities van hem uitgevoerd, zoals de beroemde Sonata Eroïca, de Prélude et Fugue en nog enkele kleinere werken. Het is in het algemeen traditionele muziek, maar wel met een grote muzikale zeggingskracht. Jongens muziek vertoont invloeden van César Franck, Louis Vierne maar ook van componisten als Claude Debussy.”

Hoe ervaar je Jongens muziek?

“Is moeilijk uit te leggen … het pakt je of het pakt je niet. Ik vind het boeiende muziek, vol emoties en spanning … de harmonieën, en vooral de sfeer, die inspireren me. Zijn muziek is nooit saai, afgezien van wat korte harmoniumstukken die je natuurlijk wel opneemt om het geheel compleet te maken.”

Er bestond al een dubbel-cd van de orgelwerken, gespeeld door John Scott Whiteley op orgels in York, Laken en Detroit. Ken je die opname en wat vind je ervan?

“Ik ken die opname wel, alleen opnametechnisch gezien hoor ik het graag wat ruimtelijker. Verder heeft Scott Whiteley alleen de belangrijkste werken opgenomen. Zo ontbreken bijvoorbeeld de harmoniumwerken en de transcripties. Scott Whiteley heeft ook een uitstekend boek geschreven over het leven en de werken van Joseph Jongen. Daarin staat een volledig overzicht van zijn composities. Van daaruit ben ik al zijn muziek voor orgel en harmonium gaan verzamelen.”

Veel daarvan zal wel niet meer verkrijgbaar zijn. Hoe ben je aan al die muziek gekomen?

“Een aantal werken had ik zelf. Verder heb ik contact opgenomen met het Belgisch Centrum voor Muziekdocumentatie in Brussel waar veel documentatie en werken van Jongen aanwezig is. Zij konden mij alles opsturen wat ik vroeg. Wat ik toen nog miste, heb ik via John Scott Whiteley in kopie gekregen. Eén stuk voor orgel dat Jongen destijds voor een begrafenis heeft geschreven, mis ik nog, verder heb ik nu alles compleet. Zodoende zijn het vier cd’s geworden.”

Lees het gehele interview in de Orgelvriend van september.

Verder in dit nummer o.m.:

• Nieuws en berichten uit de orgelwereld

• 75 jaar Orgelmakerij Reil Heerde (foto-impressie en bespreking jubileumboekje)

• Oosterhout-excursie op 17 oktober a.s.

• Muziekbijlage van Erik-Jan van der Hel (voorproefje Reil-Orgelboek)

• Het orgel in de Parochiekerk van de H. Mathias te Oploo (Wout van Kuilenburg & Wim van der Ros)

• Moors en De Backer: van liefhebbers tot vaklieden (deel 2)

• Wegwijzers & Toegelicht “Afscheid Jan Stolk”

[GERCO SCHAAP]

© 2009 fotografie Oploo: Gérard van Betlehem

© 2009 fotografie Anton Doornhein: Gerco Schaap