Dvd Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal (B)

Text Example

advertentie



Een recente dvd over de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal (B) leidt de kijker op spectaculaire wijze binnen in het hart van dit monumentale kerkgebouw in Brussel. Verrassende camerastandpunten en -bewegingen brengen de meest verborgen, onverwachte facetten van dit toonbeeld van Brabantse gotiek prachtig in beeld.

De dvd begint met een verwijzing naar de oorsprong van de Brusselse kathedraal, gebouwd op de plaats waar al in de negende eeuw een kerk stond. Recent blootgelegde grondvesten bevestigen het bestaan van dit vroegromaanse gebouw. In de crypte van de kathedraal zijn overigens nog restanten te zien van de pilaren van die eerste kerk: zij zijn het oudste ‘monument’ in Brussel.

In de tweede helft van de elfde eeuw werd er een collegiale kerk opgetrokken, toegewijd aan Sint-Michiel en Sint-Goedele. Vandaag is zij een van de twee kathedralen van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

De meeste aandacht gaat naar het interieur van de kathedraal. De verschillende kapellen die zich langs het koor bevinden, worden daarbij uitvoerig in beeld gebracht. Zoals de hemelse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Toewijding en Tenhemelopneming, of de feeërieke Maeskapel en de zestiende-eeuwse Sacramentskapel. In die laatste is nu de schatkamer van de kathedraal ondergebracht en kan men eeuwenoude edelsmeedkunst bewonderen: kelken, cibories, reliekhouders, monstransen en kruisen. Enkele waardevolle schilderijen hebben er eveneens hun plaats.

Het oog van de camera voert de kijker ook mee naar de kruisgewelven, op haast duizelingwekkende hoogte. De bouwtechnieken die in de kathedraal zijn toegepast, getuigen van een soepele maar stevige constructie. Zo steunt de middenbeuk op twaalf imposante pijlers, symbolisch getooid met beelden van de twaalf apostelen. Stuk voor stuk zijn ze het werk van beroemde zeventiende-eeuwse beeldhouwers.

Zwaluwnest

Het nieuwe Grenzingorgel, als een zwaluwnest opgehangen aan de noordzijde van de middenbeuk, is vanuit elk oogpunt indrukwekkend. Deze bouwwijze leunt aan bij een oude traditie, waarvan nog voorbeelden te zien zijn in Chartres, Straatsburg, Metz en Keulen. Nog hoger wordt de kijker een blik gegund in de klokkentoren. Het bezoek aan de kathedraal eindigt op de begane grond, bij het hoofdaltaar. Dit kunstzinnige spel van horizontale en verticale lijnen is een gebeeldhouwde voorstelling van de ‘boom des levens’: Christus.

De unieke documentaire is gemaakt door Jean-Louis Maloux. Benedictijn Dieudonné Dufrasne schreef de commentaartekst. Als kijker heeft u de keuze tussen commentaar in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. De beelden worden sfeervol ondersteund met muziek door organist Jozef Sluys, de Capella SS. Michaelis et Gudulae, het Ensemble Orchestra of Brussels, de Chapelle des Minimes en cellist Julius Stenzel.

De dvd ‘Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal Brussel’ duurt 23 minuten en is tegen 15 euro verkrijgbaar in de kathedraal te Brussel en in de liturgische centra. Tegen 16,50 euro (verzendingskosten inbegrepen) ook bestelbaar bij: Aartsbisdom Mechelen-Brussel, Wollemarkt 15, 2800 Mechelen, fax 0032 15 20 94 85.

e-mail aartsbisdom@kerknet.be

Grenzing-orgel Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Grenzing-orgel in Brussel