Eerste Twentse Orgeldag op Nationale Orgeldag

Op zaterdag 13 september, Nationale Orgeldag, wordt voor de eerste maal de Twentse Orgeldag gehouden. In en om Enschede is die dag een groot aantal orgel te bespelen en te beluisteren.

 

Met de Twentse Orgeldag willen de initiatiefnemers, de Enschedese organisten Gijs van Schoonhoven en Jorrit Woudt, het Twentse orgellandschap op de kaart zetten. Daarvoor grijpen ze Open Monumentendag en Nationale Orgeldag aan door de orgels open te stellen voor (amateur) organisten.

 

Variëteit

Meer dan dertig locaties doen mee met de orgeldag. De orgels vertonen een grote variëteit: van een eenklaviers orgel uit het begin van de achttiende eeuw in Losser tot een groot vierklaviers instrument in de St. Lambertusbasiliek in Hengelo. Deelnemers kunnen voor € 15 tot maximaal vier orgels van zijn of haar voorkeur bespelen.

 

Website

Aanmelden kan tot 1 september via de website van de Twentse Orgeldag waar ook een overzicht van de deelnemende kerken/orgels te raadplegen is. De Twentse Orgeldag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 17.00 is er een gratis slotconcert door Gijs van Schoonhoven op het Flentrop-orgel van het Muziekcentrum (Willem Wilmink Theater) in Enschede.

 

 

Logo Nationale Orgeldag 2014

 

 

 

 

 

 

Foto: Hinsz/Van Leeuwen-orgel, Grote Kerk, Almelo | © fotografie www.orgelfoto.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.