Jan en Jan geëerd in Oude Kerk

Zaterdagavond 22 oktober werd het 1e Internationale Sweelinck Festival in de Oude Kerk in Amsterdam geopend met de onthulling van een Sweelinck-buste en de uitreiking van de Sweelinckprijs aan Jan Welmers.

Ton Koopman onthulde onder grote belangstelling de buste van Jan Pieterszoon Sweelinck, gemaakt door Elisabeth Varga. Camerata Oude Kerk onder leiding van Henk Verhoef bracht enkele vocale werken van de ‘Orpheus van Amsterdam’ ten gehore. Ton Koopman speelde klavierwerken van Sweelinck op het virginaal en het transeptorgel.

Het tweede deel van het openingsconcert stond in het teken van Jan Welmers. Aan hem werd dit jaar de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs toegekend voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse orgelkunst.

Welmers kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen vanwege een aanstaande medische ingreep. Zijn leerling Jan Hage nam de prijs voor hem in ontvangst. Het concert werd besloten met twee werken van Welmers gespeeld door Jan Hage op het Vater/Müller-orgel.

Het Sweelinck Festival duurt nog tot 30 oktober.

© foto orgelnieuws.nl 2005

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.