Orgel Elimkerk ’s-Gravenpolder uitgebreid

Text Example

advertentie



Vrijdag 22 juni nam de Gereformeerde Gemeente van ’s-Gravenpolder haar orgel in de Elimkerk in gebruik na een forse uitbreiding van 26 naar 39 registers door de firma A. Nijsse en Zoon.

Al eerder, In november 2006, werd de Elimkerk een verbouwing en uitbreiding in gebruik genomen om de gestaag gegroeide gemeente een plaats te kunnen bieden. Om de zang van de plusminus 1.500 kerk zangers te begeleiden was het ook nodig om het Fama & Raadgever-orgel uit 1979 uit te breiden.

Onder advies van Dick den Engelsman en Herman den Hollander van de Orgelbouw Advies Commissie van de Gereformeerde Gemeenten werd de uitbreiding gerealiseerd door de firma A. Nijsse & Zoon.

Met de verbouwing van de kerk kon het orgel worden verplaatst naar het midden van het kerkgebouw. De kas werd uitgebreid met een tweede pedaaltoren, de kas van het hoofdwerk werd verdiept en de rugwerkkas werd nieuw gemaakt om meer hoogte en diepte te krijgen. De hoofdwerklade en een pedaallade werden nieuw gemaakt

Bij de dispositiewijziging is de prestantenbasis van de drie werken met een octaaf verlaagd. Het hoofdwerk verkreeg een zestienvoets basis door het opschuiven van de vorige Prestant 8, aangevuld met het groot octaaf uit de Bourdon 16. Om een stevig fundament te creëren werden de beide manualen uitgebreid met een zestienvoets tongwerk. De Subbas 16 van het pedaal werd nieuw gemaakt, de oude Subbas is gebruikt voor de Gedekte Quint 10 2/3. De Bazuin 16 is nieuw en heeft volle bekerlengte gekregen. Naast de overige uitbreiding die in de onderstaande dispositie zijn te lezen moet de Gamba 8 worden vermeld. Orgelbouw Nijsse schonk het register, waarvan het groot octaaf in de Quintadeen klinkt.

Wie het uitgebreide orgel wil bezichtigen, beluisteren of bespelen kan terecht in de Elimkerk tijdens een Open Dag op zaterdag 30 juni. De kerk, gelegen aan de Langeweg 61 in ’s-Gravenpolder, is open van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30uur.

Dispositie

Hoofdwerk

Prestant 16 B/D (u, C-H uit Bourdon 16)

Bourdon 16

Octaaf 8 (n)

Roerfluit 8

Quintadeen 8 (n)

Gamba 8 (n, C-H uit Quintadeen)

Octaaf 4

Gedekte Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2 (n)

Woudfluit 2

Sesquialter II (n)

Mixtuur IV (u/n)

Scherp IV (u/n)

Trompet 16 B/D (n)

Trompet 8 (n)

Tremulant

Rugwerk

Prestant 8 (n)

Holpijp 8

Baarpijp 8 (n, C-F uit Prestant 8, hout)

Octaaf 4 (was Prestant 4)

Roerfluit 4

Nasard 3

Octaaf 2

Fluit 2 (n)

Terts 1 3/5

Cornet V (u)

Mixtuur IV (n)

Basson 16 (n)

Kromhoorn 8

Tremulant

Pedaal

Prestant 16 (n)

Subbas 16 (n)

Gedekte Quint 10 2/3 (n/u)

Prestant 8

Open Fluit 8 (n)

Octaaf 4

Mixtuur IV

Bazuin 16 (n)

Trompet 8 (was Trompet 8 Hoofdwerk)

Schalmey 4

Koppels

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Pedaalkoppel Rugwerk

Koppelklavier

(u) = uitbreiding/wijziging

(n) = nieuw

Het orgel bevat in totaal 2.648 pijpen.

© 2007 www.orgelnieuws.nl