Orgel Ontmoetingskerk Haarlem in gebruik

Op 12 september 2007 werd het orgel van de Ontmoetingskerk van de Protestantse Gemeente te Haarlem in gebruik genomen met een bespeling door onder anderen Anton Pauw.

In 1974 bouwde de firma Reil uit Heerde een nieuw orgel voor de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Ermelo. Het instrument kreeg 10 stemmen, verdeeld over 2 klavieren en pedaal. In 1978 werd het orgel overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw Rehoboth aan de Dirk Staalweg.

In 2006 moest het Reil-orgel plaats maken voor een Blank-orgel (1963) uit de Christelijk Gereformeerde Kerk te Bussum. Het Reil-orgel werd verkocht aan de pas gerenoveerde Ontmoetingskerk in Haarlem, waarbij de Orgelmakerij Steendam uit Roodeschool de opbouw verzorgde. Het front van het instrument is hierbij vernieuwd, waarvoor de kas werd verhoogd en tevens opnieuw werd geschilderd. Verder zijn enkele ebbenhouten ondertoetsen vernieuwd, het orgel is schoongemaakt, mechanisch nagezien en waar nodig afgeregeld.

Foto’s van de oude situatie en de restauratie kunt u vinden onder: http://www.orgelmakerijsteendam.nl/nederland/haarlem-01.htm

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Mixtuur II-III

Nevenwerk C-f3

Gedekt 8

Fluit 4

Nasard 2 2/3

Octaaf 2

Sesquialter II

Pedaal C-d1

Subbas 16

Koppels

Hoofdwerk + Nevenwerk

Pedaal + Hoofdwerk

Pedaal + Nevenwerk

Tremulant over het gehele werk

Bron & foto: Jan van der Male

© 2007 www.orgelnieuws.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.