Orgel op YouTube: de keuze van … [7]

orgel op youtube

YouTube biedt een wonderwereld van mooie en leuke orgelfilmjes uit binnen- en buitenland. Voor de samenstelling van de veelbekeken videokolom roept de videoredactie deze zomer hulptroepen in. Onze zevende gastredacteur van dit seizoen is …

Jan Hage | (Dom)organist en componist

Maître Isoir

André Isoir, mon maître (al wilde hij zo nooit genoemd worden). Driemaal winnaar van ‘Haarlem’, goed voor een eindeloze reeks opnamen, o.a. integrale Bach. Franse barokmuziek was hem op het lijf geschreven. Luister naar de gretigheid en panache waarmee hij de tongwerken aanpakt, zijn toucher, energiek maar nooit agressief en de heerlijk flexibele beweging. De warme herinneringen aan de studietijd bij deze door-en-door muzikale man behoren tot de mooiste die ik heb en ontroeren steeds weer. 

Bekijk deze video op YouTube

De nobele kunst van het koraalspel

Kees van Eersel, cruciaal in mijn ontwikkeling van amateur tot professioneel musicus, vertegenwoordigt het summum van kerkelijk orgelspel. Op een niveau vergelijkbaar met weinig anderen beoefent hij de nobele kunst van het koraalspel. Uiterst vakkundig, smaak- en stijlvol, creatief en met veel harmonische rijkdom trakteert hij de luisteraars op klankschoonheid die op een ideale manier verbonden is met het instrument dat hij bespeeld. Geniet ook van zijn fraaie speeltechniek en de manier waarop hij weg weet met zijn orgel in Goes.

Wonderbaarlijke klanken uit Keulen

Wanneer ik in de buurt ben aarzel ik nooit een bezoek te brengen aan de Sankt Peter in Keulen. Het is een Kunststation, geleid door kunstzinnige jezuieten. In 2004 bouwde Willi Peter er op instigatie van organist Peter Bares een zeer bijzonder orgel met tal van merkwaardige registers (waaronder slagwerkregisters) en tal van snufjes die de traditionele mogelijkheden van een orgel danig uitbreiden. Bezoek er een mis of een concert, je weet niet wat je hoort. Organist en componist Dominik Susteck tovert er de meest wonderbaarlijke klanken uit. Voor mij het type (kerk)muziek dat mij helemaal gelukkig maakt. Verklanking van het mysterie, het ongehoorde. Het doet je oren spitsen en tilt je op.

Messiaen op sokken

Een fascinerende opname van Willem Tanke. Op kousenvoeten speelt hij een ritmisch complex stuk van Messiaen, met een gemak alsof het niets is. Daarbij telt hij ook nog hardop. De rust die ervan uitgaat maakt het geheel haast tot een meditatieve oefening. ‘The art of doing nothing’. Groots.

Liuwe Tamminga

Eén van de door mijn meest bewonderde organisten is de onlangs overleden Liuwe Tamminga. Luister naar de onnavolgbare manier waarop hij Erbarm dich mein o Herre Gott van Bach speelt op zijn schitterende orgel in de San Petronio te Bologna. Zo vrij, en tegelijkertijd zo natuurlijk en logisch. Dit is echt hogere musiceerkunst.

Bekijk deze video via de YouTube-kolom op de voorpagina of op YouTube

Orgiastisch orgelkabaal

Als laatste van dit zestal had ik eigenlijk wel een filmpje van Cochereau willen laten zien, bijvoorbeeld deze geïmproviseerde toccata waarin hij zijn totaal ongeremde gepassioneerde musiceerdrift laat horen, maar vind uiteindelijk qua orgiastisch orgelkabaal onderstaand stukje uit Fellini’s Casanova nog leuker. Geniet van de knotsgekke fantastische beelden en geluiden die alle perken te buiten gaan en één (primitief) aspect van het orgelspelen benadrukken dat geen enkel ander instrument in die mate heeft: het plezier om in je eentje zoveel klank te maken.

Zoek op YouTube naar orgel, organ, orgue en je komt in een wonderwereld van mooie en leuke flimpjes, uit binnen- en ook heel veel uit buitenland. Rijp en groen, concerten, demonstraties, analyses en interviews. Kortom: het orgel leeft. Je zou bijna vergeten dat je ook nog met je eigen lijf naar een concert kunt gaan in plaats vanuit je luie stoel dat allemaal te bekijken.

ORGELNIEUWS nodigt de komende tijd organisten en orgelliefhebbers uit om hun favoriete filmpjes te laten zien. Ze worden gepubliceerd in de rechterkolom van de thuispagina, waar altijd al een selectie van recente YouTube-inhoud te zien was. In een redactioneel stukje legt hij of zij zijn keuzes uit.

Bekijk hier de keuze van alle gastredacteuren.