Orgelconcours Orgelstad Leiden

Leiden Hooglandse Kerk

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni 2014 organiseert de Stichting Orgelstad Leiden in de Hooglandse Kerk een orgelconcours voor jonge organisten. Er zijn twee leeftijdscategorieën: tot 16 jaar (I) en van 17 tot 24 jaar (II). Deelname staat open voor organisten die les hebben op een muziekschool of bij een privédocent. Studenten aan een muziekvakopleiding zijn uitgesloten van deelname.

 

Leidse Orgeldag

Op vrijdagmiddag worden de voorronden gehouden, de finale vindt zaterdagavond plaats. De exacte tijden van de rondes worden na 16 april bekend gemaakt. Het concours valt samen met de jaarlijkse Leidse Orgeldag op zaterdag 7 juni, die dit jaar voor de 30e keer wordt georganiseerd door Stichting Orgelstad Leiden.

 

Verplicht werk

Kandidaten dienen zich met het aanmeldingsformulier op de website van de Stichting Orgelstad Leiden vóór 16 april 2014 aan te melden. Deelnemers worden voor elke ronde in de gelegenheid gesteld zich op het orgel voor te bereiden. In de voorronde spelen de kandidaten een verplicht werk van Franz Tunder, de finalisten spelen een verplicht werk van Daan Manneke. Daarnaast moeten de deelnemers in beide ronden een vrij werk programmeren.

 

Jury

De jury zal bestaan uit Theo Visser, Geerten van de Wetering en Cor de Jong, onder leiding van ambtelijk voorzitter Jan Krajenbrink.

 

Prijzen

Voor de winnaars in categorie I en II zijn geldprijzen van € 175, respectievelijk € 225 beschikbaar en een publieksprijs van € 100. Ook ontvangen de winnaars een kunstwerk van Carel Bruens en een uitnodiging voor een gezamenlijk concert, te verzorgen als onderdeel van de Orgelpromenade 2015 in de Hooglandse kerk.

 

Meer informatie (o.a. over de te spelen werken)

www.stichtingorgelstadleiden.nl

 

© 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.