Schnitger-reconstructie Lutherse Kerk Groningen gaat definitief door

tekening reconstructie schnitger orgel lutherse kerk groningen
Ontwerptekening bij het plan van orgelmaker Edskes

De reconstructie van het Schnitger-orgel in de Lutherse Kerk te Groningen gaat definitief door. Op 28 oktober wordt het contract met orgelbouwer Bernhardt Edskes ondertekend tijdens een benefietconcert door Sietze de Vries op het Schnitger-orgel in Uithuizen.

Text Example

advertentie



Hoewel de Stichting Reconstructie Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen nog steeds op weg is om het gehele project gefinancierd te krijgen, vond het bestuur dat er voldoende basis en vertrouwen aanwezig is om contractuele verplichtingen aan te gaan. Dankzij de ‘genereuze en constructieve’ opstelling van de orgelmaker en zijn schenking van een deel van het orgel kon het aanvankelijke streefbedrag van 650.000 euro worden verlaagd naar 565.000 euro.

Op de oostelijke galerij van de Lutherse Kerk in de Groningse hoofdstad verrijst te zijner tijd een reconstructie van het Schnitger-orgel dat van 1717 tot 1896 in deze kerk stond. De beoogde dispositie telt 24 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal. Waar het oorspronkelijke orgel op basis van een viervoets Prestant was gebouwd, wordt de Prestant 8’ de basis voor het nieuwe instrument.

Het orgel, met separaat continuoklavier, zal onder meer worden ingezet in de levendige cantatepraktijk van de Lutherse Kerk.

Zie ook (o.a. dispositie)

Edskes gaat Schnitger-orgel Lutherse Kerk Groningen reconstrueren
www.schnitgerorgel2017.nl

 

 

© 2015 beeld frontontwerp www.schnitgerorgel2017.nl