VACATURE Organist Paradijskerk Rotterdam

Organisatie: Oud-Katholiek Parochie van de HH. Petrus en Paulus, ‘Het Paradijs’, Rotterdam
Functie: organist Paradijskerk (v/m)
Sluitingsdatum: 22 april 2021


De Oud-Katholieke Parochie van de HH. Petrus en Paulus, genaamd ‘Het Paradijs’ kent een lange geschiedenis in Rotterdam. De Paradijskerk uit 1910 staat aan de bruisende Nieuwe Binnenweg, in het hartje Rotterdam. Wekelijks komt hier de Paradijsparochie samen om het geloof te vieren. Dagelijks staan de deuren van de Paradijskerk gastvrij open aan ieder die opzoek is naar stilte of een moment van bezinning. 

In deze kerk is er per 1 maart 2021 een vacature voor de functie van 

Organist (v/m) 

Paradijsparochie 

De gemeenschap die hier op zondagen, feestdagen en soms op weekdagen samenkomt bestaat uit parochianen afkomstig uit de binnenstad en omliggende wijken, de stad Rotterdam en omringende plaatsen. De viering van de hoogmis op zondag en op verschillende feestdagen staat centraal in het liturgisch leven van de Paradijsparochie. De gemeenschap koestert de oud-katholieke traditie en vormen van katholieke spiritualiteit. De viering laat zich kenmerken door eerbied, aandacht, momenten van stilte en de grote toewijding van hen die samenkomen om te vieren. Voorzang, samenzang en kwalitatief orgelspel vervullen daarbij een zeer belangrijke rol. 

Orgel 

De Paradijskerk is het thuis van het monumentale ‘Witte-orgel’. Dit orgel werd in 1857 door C.F.G. Witte gebouwd uit nieuw en bestaand pijpwerk van het reeds aanwezige orgel van Matthias Verhofstadt. Verhofstadt leverde dit orgel voor de tweede Paradijskerk (1719) in een orgelkas vervaardigd door houtsnijder Alexander Pluskens (vervaardiger van al het houtsnijwerk in de kerk). Het orgel verkeerd in uitstekende staat en wordt regelmatig onderhouden.
Het orgel verheft – als koning der instrumenten – de harten tot God. De functie van organist is dan ook nadrukkelijk liturgisch van aard. De organist begeleidt de voor- en samenzang en brengt op verschillende momenten gepaste literatuur of improvisatiespel ten gehore. Naast de liturgische bespelingen vinden er onder auspiciën van de Stichting Vrienden van de Paradijskerk maandelijks orgelbespelingen plaats voor een breder publiek. 

Zangers 

Naast de zang van de priester en de verzamelde gemeenschap, speelt de zang door een zangroep een grote rol in de oud-katholieke liturgie. De zangroep bestaat uit enkele enthousiaste en gemotiveerde parochianen. De zangroep verzorgt de voorzang tijdens de eucharistieviering op enkele zondagen per maand en op feestdagen. Op de andere zondagen is er een cantor. Het is de bedoeling dat de organist m.b.t. de zangroep en cantor een coachende rol vervult. Als eindverantwoordelijke voor de liturgie verzorgt de pastoor de liedkeuze voor de vieringen. Het Misordinarium voor de viering wordt door de pastoor gekozen in overleg met de organist. 

Wij vragen van de organist: 

 • in het bezit te zijn van tenminste een bachelor-diploma orgel met Kerkmuziek; 
 • het begeleiden van de hoogmis op zon- en feestdagen (en eventueel bij uitvaarten en huwelijken); 
 • de bereidheid om mede zorg te dragen voor het in goede staat blijven van het orgel; 
 • de vaardigheid om de tongwerken van het orgel te stemmen en de uitvoering hiervan wanneer dat nodig is; 
 • de bereidheid om mee te werken aan de concertserie van de Vrienden van de Paradijskerk. 
 • de coaching en verdere opbouw van de zanggroep; 
 • het leiden de zanggroep tijdens de eredienst op één of twee zondagen in de maand, alsmede enkele nader af te stemmen feestdagen. 

Wij vragen verder van de organist:

 • goed ontwikkelde sociale vaardigheden;
 • een dienstbare houding ten opzichte van liturgie en kerkmuziek
 • een Rotterdamse ‘can do’ mentaliteit;
 • gevoel voor humor, flexibiliteit en aanpassingsvermogen;
 • de juiste vaardigheden voor een goede samenwerking met iedereen die een taak heeft te vervullen in de eredienst;
 • affiniteit met de katholieke liturgie van alle eeuwen; 
 • kennis van de oud-katholieke liturgie, -liturgische bronnen en -spiritualiteit, of de bereidheid deze kennis op te doen;
 • de bereidheid om een goede band met de parochie op te bouwen en deel te nemen aan (aspecten van) het leven van de Paradijsparochie;
 • openheid om mee te werken aan nieuwe ontwikkelingen in liturgie en kerkmuziek;
 • oprechte toewijding aan de dienst van God en openheid jegens de missie van de Paradijsparochie in de stad Rotterdam. 

Wij bieden: 

 • een bijzondere en inspirerende omgeving in het hartje van Rotterdam; 
 • een samenwerking van 1 jaar, met na een positieve evaluatie uitzicht op een samenwerking voor onbepaalde tijd; in beide gevallen op basis van een freelance of ZZP-constructie; 
 • vergoeding voor de geleverde diensten volgens een geïndexeerde versie van de Oud-Katholieke Richtlijn Vergoeding Organisten en Koorleiders. Het overzicht is op te vragen bij de sollicitatiecommissie; 
 • vergoeding van reiskosten; 
 • de mogelijkheid drie ochtenden in de week het orgel te gebruiken voor studie (het geven van orgellessen in nader overleg). 

Procedure 

Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek (duur: 45 minuten). Deze gesprekken worden gehouden in week 20. Aansluitend aan dit gesprek zal er gelegenheid zijn om voor de sollicitatiecommissie voor te spelen (duur: 20 minuten). De sollicitatiecommissie wordt van advies voorzien door een professionele kerkmusicus. 

Informatie en reacties 

Uw sollicitatie kunt u sturen naar de sollicitatiecommissie tot en met 22 april 2021

Kerkbestuur Paradijskerk
t.a.v. sollicitatiecommissie kerkmuziek
secretaris@paradijskerk.okkn.nl

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via: secretaris@paradijskerk.okkn.nl

Informatie over:
de parochie: paradijskerk.okkn.nl
orgelconcerten: vriendenparadijskerk.nl
het Witte-orgel: nl.wikipedia.org/wiki/Paradijskerk#Orgel

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.