Verkerk-orgel voor Hersteld Hervormd Woudenberg

Op 19 juni 2010 werd het orgel van de Hersteld Hervormde Maranathakerk in Woudenberg in gebruik genomen. Het orgel werd in 2007/2010 gebouwd door gemeentelid D.A. Verkerk uit Woudenberg.
De Hersteld Hervormde Gemeente is ontstaan in 2004 en belegde sinds dat jaar haar diensten in sporthal De Wielewaal in Woudenberg. In 2009 werd het gebouw door de Hersteld Hervormden aangekocht en omgebouwd tot permanente kerkzaal. Het kerkgebouw werd op 12 maart 2010 in gebruik genomen en kreeg de naam Maranathakerk.

Text Example

advertentie



Gemeentelid D.A. Verkerk, die al eerder orgels bouwde voor onder andere de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in Urk en Scherpenzeel en de Vrije Evangelische Gemeente in Apeldoorn, had inmiddels overeenstemming bereikt met de Woudenbergse kerkvoogdij over de bouw van een orgel. Verkerk maakte goeddeels gebruik van onderdelen die hij zelf op voorraad had. In 2007 kon worden begonnen met de bouw in de werkplaats van Verkerk. In januari 2010 werd met enige hulp van vrijwilligers een start gemaakt met de opbouw van het orgel in de kerkzaal.

Voor de Hoofdwerklade maakte Verkerk gebruik van een oude lade met plaats voor negen registers die door orgelmaker Van Dam uit Leeuwarden in 1918 al eens was gebruikt voor een werk van zes registers. Ook de Pedaallade is een gebruikt exemplaar uit 1959. De Bovenwerklade werd geheel nieuw gemaakt uit eiken. De mechaniek en de windvoorziening werden eveneens nieuw aangelegd. Het orgel beschikt over een hoofdbalg op een winddruk van 75 mm wk die het Pedaal, het Hoofdwerk en een regulateurbalg voor het Bovenwerk (winddruk 70 mm wk) voedt.

De lade van het Hoofdwerk staat direct achter het front opgesteld, de lade-indeling volgt vrijwel de indeling van van het front. De pyramidaal opgestelde pedaallade bevindt zich hierachter, gescheiden door een stemgang. Het Bovenwerk is linksboven in de orgelkast gesitueerd, juist boven de klaviatuur. Het pijpwerk staat op een chromatische lade, aflopend naar de frontzijde van het orgel.

Het gebruikte pijpwerk is van diverse herkomst. Een groot deel (circa 500 pijpen) is van 1902 (waarschijnlijk G. van Druten), circa 100 pijpen uit de Cornet worden gedateerd op circa 1800. Het overige pijpwerk is jonger. Slechts enkele pijpen zijn nieuw gemaakt. Het orgel telt in totaal 1.259 pijpen.

De orgelkas is ontworpen en gemaakt door Verkerk. Uitgangspunt daarbij waren de gebruikte frontpijpen. Het frontpijpwerk in de vlakke zijvelden en het middenveld stond in een vorig orgel geposteerd in halfronde torens. De kas werd gemaakt van grenen en geschilderd in wit en grijstinten, passend bij het kerkinterieur.

 

Het orgel van de Maranathakerk werd op zaterdag 19 juni 2010 in gebruik genomen. Het werd bij die gelegenheid in de begeleiding van de samenzang bespeeld door de bouwer, D.A. Verkerk, en J.H.H. Schregardus. Laatstgenoemde liet het orgel ook klinken in literatuur van Bach, Guilmant, Zwart en zichzelf.

 

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8 – C nieuw, deels in front
Cornet V – discant
Roerfluit 8
Octaaf 4
Quint 2 2/3
Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur III-V
Trompet 8 – bas/discant

Bovenwerk C-f3
Viola di Gamba 8
Prestant 8 – discant
Holpijp 8
Salicet 4
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Sesquialter II
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaaf 8
Fagot 16 – houten stevels; conische metalen bekers van halve lengte

Werktuiglijke registers
Clavierkoppel
Koppel pedaal 1
Koppel pedaal 2
Tremolo 1
Tremolo 2

Toonhoogte: a=440 Hz
Temperatuur: evenredig zwevend

 

© 2010 fotografie: www.orgelfotografie.nl