Vincent van Laar speelt Leipziger en Schübler-koralen in Melle

cd vincent van laar bach leipziger schübler chorales

Waarin een klein land groot kan zijn. Ons land heeft een indrukwekkende traditie als het gaat om het vertolken van het orgelwerk van vader Bach. Vele gerenommeerde intégrales zoals Bram Beekman, Ewald Kooiman (zijn laatste editie bleef helaas onvoltooid, want beperkt tot 8cd’s), Ton Koopman, Jacques van Oortmerssen (eveneens helaas onvoltooid gebleven), maar ook andere vermaarde opnamen zoals die van Piet Kee hebben een standaard gezet als het gaat om klinkende, vaak historisch-geïnformeerde uitvoeringen.

Text Example

advertentie



De laatste complete bijdrage is die van Cor Ardesch. Ardesch heeft Bachs werk 19 cd’s lang op één orgel van 34 stemmen opgenomen. Voor wie het stralende Verschueren-orgel in het Dordtse Mariakoor niet kent zou dit wellicht beperkt kunnen lijken, maar nee, dit kleurrijke instrument verveelt ook na 19 cd’s niet.

Bij zoveel moois op de markt moet je wel moed hebben om weer met een complete orgel-Bach uit de Hollandse school te komen. Pieter van Dijk is eraan begonnen en zijn eerste deel (op het vorstelijke orgel van de Alkmaarse Laurens) is inmiddels verschenen. Op orgelgebied is de Hollandse school aanmerkelijk succesvoller dan met voetbal.

Vincent van Laar heeft de handschoen ook opgepakt en komt met De Orgelkoralen van het Leipziger Manuscript naar buiten. Twee cd’s op het buitengewoon fraaie Christian Vater-orgel te Melle. Eerder nam hij onder andere het integrale orgelwerk van Melchior Schildt, op in Norden en de 24 Capricetten van Jacob Wilhelm Lustig, gespeeld op klavecimbel en het Hinsz-orgel te Appingedam. Tevens werkte Vincent van Laar als organist mee aan de met een Edison bekroonde NM classics-box met de klavierwerken van onze Sweelinck.

In het verzorgde boekje zijn geen biografische gegevens van Vincent van Laar te vinden; daarvoor kunnen we terecht op zijn site. Wel zijn dispositie en registraties vermeld.

Bach heeft de laatste jaren van zijn leven gewerkt aan het vervolmaken van deze bundels. Tja, volmaaktheid is een lastig begrip, maar wat een eenzame hoogte en diepte heeft Bach met deze koralen bereikt. Van Laar draagt de koralen met grote aandacht en poëzie voor. Het indrukwekkende Vater-orgel zorgt voor een intieme kamermuzikale sfeer.

Van Laars Bach is nergens zwaarmoedig of log, maar zeker ook niet gehaast of oppervlakkig. Luister naar een speels Wachet auf, met een lichte toets en prachtige registratie gespeeld. Een zilveren Sesquialter zingt het ontroerende Ach, bleib bei uns, Herr Jesu Christ.

Van Laar heeft een bijzonder fraai toucher en nergens hoor je zo’n hakkerig non-legato (zoals je het sommige epigonen uit de inmiddels verjaarde authentieke beweging wel eens nadrukkelijk kon horen demonstreren), maar wel een mooi cantabile non-legato.

Wie al een Benno of Gnedby vol Bachwerk heeft staan, haalt met de aanschaf van Vincent van Laar The Organ Chorales of the Leipzig Manuscript / Schübler Chorales een wezenlijke toevoeging aan zijn collectie in huis: sowieso vanwege het toch wat onbekende maar wonderschone orgel, maar ook vanwege het zelfs binnen onze hoogstaande Hollandse school opvallend fraaie spel van Vincent van Laar.

 


Johann Sebastian Bach

The organ chorales of the Leipzig manuscript / Schübler chorales – BWV 645-668

Vincent van Laar – Christian Vater organ – St. Petrikirche – Melle

Label: Aliud Records
Nummer: ACD BN 103-2
Speelduur: 113′
Booklet: 16 pagina’s (EN/NE)
Prijs: € 15,00 (exclusief verzendkosten)

Verkrijgbaar via info@vincentvanlaar.nl