Reil-orgel voor Hervormd Wapenveld

reil-orgel hervormde kerk wapenveld

Op dinsdag 9 december is het orgel van de Hervormde Kerk te Wapenveld in gebruik genomen. Het instrument, in 1982 gebouwd door Orgelmakerij Gebr. Reil te Heerde, is afkomstig uit de Noorderkerk van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Groningen.

Text Example

advertentie



 

Orgelmakerij Reil kreeg in 1979 de opdracht een nieuw orgel te bouwen in de Noorderkerk ter vervanging van het pneumatische Rohlfing-orgel uit 1923. Daarbij werd gebruik gemaakt van delen van het oude orgel. De pedaaltorens en ballustrade werden verwerkt in een verder nieuw front in een Noord-Duitse stijl. Houten pijpwerk werd opnieuw gebruikt in de Subbas 16 en Octaaf 8 (geheel), Bourdon 16 (gedeeltelijk) en de Bazuin 16 (groot deel van de houten bekers). Ook de Cornet V werd samengesteld uit bestaand pijpwerk. Aanvankelijk kreeg ook de oude balg een plaats in het Reil-orgel; in 1999 werd deze echter vervangen door twee spaanbalgen. Het Reil-orgel werd in 1982 in gebruik genomen.

 

Teruglopend ledental heeft de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Groningen doen besluiten de Noorderkerk af te stoten. Op zondag 2 maart 2008 werd de laatste kerkdienst gehouden. Het orgel was inmiddels aangekocht door de Hervormde Gemeente Wapenveld ter vervanging van een orgel van Pels uit 1947. Het Pels-orgel, in 1996 door Patijn Orgelbouw te Wapenveld gerenoveerd, zal door de firma Pels-d’Hondt Orgelbouw uit Herselt (B) worden overgeplaatst naar de Eglise du Coeur Eucharistique de Jésus in Parijs (20e arrondissement).

 

In maart 2008 werd het orgel van de Noorderkerk in Groningen gedemonteerd. De overplaatsing werd uitgevoerd door vrijwilligers van Wapenveld, waaronder een aantal medewerkers van de Orgelmakers Gebr. Reil uit het nabijgelegen Heerde. De aan de nieuwe situatie aangepaste balustrade werd gemaakt door IJzerman Antiek & Restauratie te Wapenveld. Door de geringere hoogte van de kerk in Wapenveld zijn de bekronende beelden van te toren gewijzigd. Op de middentoren van het hoofdwerk werd een van harpspelers van de pedaaltorens geplaatst. De twee beeldengroepen van elk drie putti die in Groningen het orgel op de balustraderand flankeerden kregen een plaats op de pedaaltorens. Tenslotte werd de winddruk enigszins verlaagd en de intonatie op een aantal punten aangepast.

 

Dr. Jan R. Luth, organist van de Noorderkerk in Groningen, was als adviseur bij het project betrokken.

 

 

Dispositie

 

Hoofdwerk (I) C-f3

Praestant 8 I-II
Cornet V discant
Bourdon 16
Holpijp 8
Octaaf 4
Spitsfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur IV-V
Trompet 8

 

Rugwerk (II) C-f3

Praestant 4
Gedekt 8
Roerfluit 4
Woudfluit 2
Quint 1 1/3
Sesquialter II
Scherp III
Dulciaan 8

 

Pedaal C-f1

Praestant 16
Subbas 16
Octaaf 8
Bazuin 16
Trompet 8
Trompet 4

 

Werktuiglijke registers

Koppel I+II (schuifkoppel)
Pedaalkoppel I
Pedaalkoppel II
Tremulant
Cymbelster

 

Winddruk: 78 mm Wk.
Stemming: Werckmeister III (gemodificeerd)
Toonhoogte: a=440 Hz bij 18?C

 

Meer informatie

www.orgelcommissie.hervormdwapenveld.nl

 

 

© 2008 fotografie Vakfoto Van der Beek