Mendelssohn & more III [RECENSIE]



Devoot zet Kroonenburg op deel drie van Mendelssohn & more in met het ‘Vater unser’; Sonate VI in d van Mendelssohn. De toch immer blijmoedige muziek van Felix verraadt niet het geprangde gemoed van een Reubke. Daarmee is Mendelssohns muziek echter nog geen oppervlakkige muziek.

Text Example

advertentie



Hoewel Mendelssohn misschien enkele rijen achter een Bach, Franck of Messiaen zit in de loge van de Grote Orgelcomponisten, zijn de Sonates en – niet te vergeten! – de Preludes en Fuga’s toch wel meerdere opnamen in 2009 waard. Kroonenburg levert aan deze oogst een heldere en stoere bijdrage.

De Maassluise speelman legt niet de heftigheid aan de dag die zijn illustere voorganger soms niet in kon houden … Ook een Aart Bergwerff (Evangelisch-Lutherse Kerk Den Haag, de zes Sonates) en Reitze Smits (St. Maartenskerk Zaltbommel, met vooral bewerkingen van pianomuziek) laten de vonken eraf vliegen. Recent zette Jos van der Kooij een sublieme Mendelssohn neer in de oude Bavo: de zes Sonates op één plaat. Kroonenburg geeft een bezonken maar gelukkig geen bedaagde interpretatie.

Kroonenburg strooit werken van uiteenlopende componisten – soms vrijwel niet gerelateerd aan Mendelssohn – tussendoor. Dat geeft inderdaad enige verstrooiing. Je krijgt zo een leuk recital met gewoon wat veel Mendelssohn … De Elegy van Archer (geb. 1952) laat horen hoe archaïsch (tja …) de Engelsen tot in de twintigste eeuw componeerden. Het werk van Rea heeft veel te danken aan de kleurenpracht van Garrels.

Het late Vision (op. 156 no. 2) van Rheinberger vertoont in zekere zin een verwantschap met opus 44 van Marcel Dupré: Rheinberger wilde met de bundel waartoe dit werk behoort een nieuwe weg wijzen. Waardevol dat Kroonenburg ook zulke onbekende werken programmeert.

Op de opname zijn de ‘Van der Waalskrachten’ weer losgelaten en inmiddels kunnen we van een traditie spreken. Ook ditmaal leverde Aad van der Waal weer vakwerk. De gehele verzorging van het boekje staat op hetzelfde hoge peil.

Met ere noem ik ten slotte de teksten van Piet Warnaar en Sjaak de Jong: leesbaar en lezenswaardig. Wie een mooie Mendelssohn zoekt heeft in deze driedelige gewoon goede uitvoeringen met een reeks leuke toegiften.

Jaap Kroonenburg – Mendelssohn & more III

Label: Garrels

Nummer: CD17320927

Speelduur: 76’06”

Boekje: 16 pagina’s; Nederlands

Prijs: € 16,95

Muzikale interpretatie * * * *
Programmakeuze * * *
Keuze van het instrument * * * * *
Kwaliteit van de opname * * * * *
Informatie in het booklet * * * *
Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *