Willem Breuker (*1944) is niet meer

Text Example

advertentie



De componist Willem Breuker schreef werken voor orgel, draaiorgel en harmonium. Daarnaast was hij vooral en bij uitstek veertig jaren musicus en leider van het naar hem genoemde ‘Willem Breuker collectief’. Willem Breuker overleed vandaag aan de gevolgen van een slopende ziekte.

“Lost ground for organs’ zal voor velen niet tot het standaard repertoire van de orgelliefhebber behoren. Zo ook zijn op verzoek gecomponeerde werken voor harmonium en draaiorgel. Het meest bekend is hij geworden van zijn ‘Kollektief’ waarmee hij de podia over de hele wereld bestormde en daar triomfen vierde.

Voor zijn werk ontving Willem Breukervele prijzen: Wessel Ilcken Prijs, 1970, jazz; SMØR, 1972, jazz; Matthijs Vermeulen Prijs, 1976 (die hij weigerde); Gouden Kalf, 1982, Zilveren Lessenaar, 1984, film; Edison, 1984, film; Bird Award, 1988, film; Boy Edgar, 1993, jazz; en als oeuvreprijs de German Recording Industry Prize 2005. Daarnaast was hij drager van het ereteken Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

© 2010 www.orgelnieuws.nl