Wilp heeft weer een Naber

Text Example

advertentie



Sinds november 2010 heeft de Protestantse Gemeente van Wilp opnieuw een Naber-orgel binnen haar kerkmuren. Opnieuw, want het vorige Naber-orgel uit 1849 viel in de Tweede Wereldoorlog ten prooi aan oorlogshandeligen. De kerkgemeenschap heeft nu de beschikking over het voormalige orgel van de Lutherse Kerk te Deventer, in 1853 gebouwd door C.F.A. Naber.

In de Hervormde (thans Protestantse) Kerk van het Wilp (gemeente Voorst) stond tot 1945 een orgel van C.F.A. Naber uit 1849, In 1935 werd dit instument al eens flink onderhanden genomen door de firma Koch. Op 12april 1945 raakte het orgel ernstig beschadigd door oorlogsgeweld.

Met gebruik van pijpwerk uit het beschadigde orgel bouwde Koch in 1952 een nieuw instrument. Dit werd in 1974 vervangen door een orgel van K.B. Blank. Deze firma nam ook het Naber-pijpwerk in van het Koch-orgel.

Op initiatief van de Stichting Monumentale Orgels Voorst kon door de Protestantse Gemeente Wilp beslag worden gelegd op het, inmiddels gedemonteerde en opgeslagen, Naber-orgel van de in 1994 gesloten Evangelisch Lutherse Kerk in Deventer.

Het Deventer Naber-orgel werd in 1853 gebouwd voor het voormalige kerkgebouw van de Lutherse gemeente. In 1908 werd een nieuwe kerk betrokken waarnaar W. Haarbrink te Deventer het orgel verplaatste en het bij die gelegenheid enigzins wijzigde. Daarbij ging de frontzijde van de kas inclusief het blinderingssnijwerk en de vleugelstukken geheel verloren. Het oude frontpijpwerk, de lier, de accolades en de bazuinengelen bleven echter behouden.

Het instrument werd in 1976 gerestaureerd en gewijzigd door Flentrop-Orgelbouw.

Na de sluiting van het kerkgebouw in 1994 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen in het portaal van de Grote Kerk te Deventer en vervolgens in 2004 overgebracht naar de opslagruimte van Flentrop Orgelbouw in Assendelft.

In het najaar van 2009 werd in het kerkgebouw van Wilp een nieuw orgelbalkon gemaakt. Tegelijkertijd begon in de werkplaats van Flentrop de herstelling van de orgelkas. De frontzijde van de kas en de ornamentiek zijn nieuw gemaakt naar het voorbeeld van een foto van de toestand voor de verplaatsing in 1908.

De beschildering van de orgelkas en ornamentiek is uitgevoerd op basis van sporen van de oorspronkelijke kleurlagen. De dispositie is ten opzichte van de toestand van 1976 niet gewijzigd.

Op zaterdag 27 november werd het orgel officieel in gebruik genomen. Daags daarna werd het orgel door de kerkelijke gemeente voor het eerst in haar eredienst gebruikt.

Dispositie

Manuaal C-f3

Praestant 8

Bourdon 16

Holpijp 8

Quint 3

Octaaf 4

Woudfluit 2

Cornet III disc.

Fluit 4

Dulciaan 8 bas/disc.

Bovenwerk C-f3

Gedekte fluit 8

Fiola di Gamba 8

Fluit d’amour 4

Gemshoorn 2

Pedaal C-c1

Aangehangen

Werktuiglijke registers

Manuaalkoppel

Tremulant

Uitvoerenden

Instrument:

Flentrop-Orgelbouw – Zaandam en J.C.Patijn – Wapenveld

Snijwerk:

Jan van Harskamp (Houterij “De Specht”) – Zetten

Schilderwerk:

Wolters b.v. Deventer

Balkon:

Aannemersbedrijf A.J.Bessels – Wilp

Kolommen:

J.Lagerweij – Wilp

Architect:

Jim Peters – Kreek architecten – Deventer

Orgeladviseur:

Aart van Beek

Gegevens met dank aan Aart van Beek

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Aart van Beek