01|09 Orgeldag tijdens Romeins Festival Oude Muziek Utrecht

Text Example

advertentie



Het Festival Oude Muziek Utrecht 2011 staat dit jaar in het teken van ‘Roma – città eterna.’ Rome, de eeuwige stad. Vanaf 26 augustus vult de oude Domstad zich tien dagen lang met oude muziek; van vóór de vroegste Middeleeuwen tot na de late Barok. Binnen dit thema komt de Romeinse orgelliteratuur uit de 16de en 17de eeuw tijdens een speciale orgeldag op donderdag 1 september aan bod. Op het programma staan een lezing en drie bijzondere concerten, onder anderen van Liuwe Tamminga.

Speciaal voor deze orgeldag wordt, dankzij de medewerking van Robert Kohnen, het Italiaanse Carlo Russo-orgel* (1713) naar Utrecht gehaald en bespeeld. Het instrument in middentoonstemming telt 6 registers en zal worden opgesteld in de Nicolaïkerk in Utrecht.

De orgeldag begint om 11.00 uur met de Zomerschool van Reitze Smits die de werking en de esthetiek van het instrument demonstreert en een inkijk in het schijnbaar moeilijk te doorgronden repertoire biedt.

Om 13.00 uur is het de beurt aan het Poolse talent Magdalena Malec met werk van Frescobaldi, Froberger, Kerll.

Om 17.00 uur brengt Fabio Bonizzoni toccata’s, canzones en capriccio’s van Frescobaldi tot leven. Hij richt zich in dit concert helemaal op Frescobaldi’s vrije en virtuoze toccata, de passacaglia-variatievorm, de liedgebaseerde canzone en het fugatische capriccio. In twee gespiegelde concertdelen demonstreert hij wat vertolkingen op klavecimbel of orgel voor interpretatieve verschillen opleveren.

Liuwe Tamminga sluit om 20.00 uur de dag af met de Missa della Madonna e.a. van Frescobaldi. In deze beroemdste bundel Fiori musicali gaat het orgel de dialoog aan met de koorzangers. Deze muziek markeert het hoogtepunt van Frescobaldi’s Romeinse oeuvre en was een voorbeeld voor heel Europa. Liuwe Tamminga, al vele jaren Nederlands organist te Bologna, ademt deze muziek als geen ander.

Voor deze orgeldag (een lezing + drie concerten) is een dagkaart verkrijgbaar, maar er zijn ook losse toegangskaarten voor alle onderdelen verkrijgbaar. Deze zijn online, telefonisch en schriftelijk te bestellen bij de Organisatie Oude Muziek: www.oudemuziek.nl en 030 23 29 010 (reserveringslijn, open vanaf 22 augustus 2011).

Het complete festivalprogramma is te vinden op de website van de Organisatie Oude Muziek, www.oudemuziek.nl.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Festival Oude Muziek