02|02 Componistenportret Piet Kee in Orgelpark

Op zondag 2 februari 2014 staat Piet Kee centraal in de serie Componistenportretten van het Amsterdamse Orgelpark.

Text Example

advertentie 

Piet Kee zag het levenslicht in 1927. In 1952 werd hij benoemd tot organist van de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar. In 1956 volgde zijn benoeming tot stadsorganist van Haarlem waarmee hij vaste bespeler werd van het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk. Beide posten bekleedde hij tot ver in de jaren tachtig,  tot 1986 in Alkmaar en tot 1989 in Haarlem.

 

Structuren

Als componist geldt Piet Kee  als één van Nederlands grootste hedendaagse toondichters. Typerend voor zijn muziek zijn de altijd duidelijke structuren. Het geheim daarvan is dat Kee alles wat overbodig is in zijn composities achterwege laat – een gewoonte die hij zich eigen heeft gemaakt gedurende zijn lange internationale carrière als improviserend en uitvoerend organist.

 

Componistenportret

Tijdens het aan Piet Kee gewijde Componistenportet in het Orgelpark speelt Jos van der Kooy van zijn oud-leermeester werken als Bios en Estampie. Verder werken onder anderen mee fluitist Harrie Starreveld, panfluitist Matthijs Koene en harmoniumspeler Dirk Luijmes. Bijzonder, en alleen in het Orgelpark op deze manier mogelijk, zal de uitvoering zijn van The Organ, dat Piet Kee speciaal voor de gelegenheid herzag: vijf organisten, allen studerend bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, voeren het uit op vijf orgels.

 

Het concert op zondag 2 februari begint om 14.15 uur.

Kaarten kosten € 15,00 (standaard tarief) en € 9,00 (65+/student/stadspas/CJP tarief)

 

Meer informatie

www.orgelpark.nl

 

© 2014 fotografie Joyce Vanderfeesten