03-09|10 RODA 2011 – Eerbetoon aan Alexandre Guilmant

Text Example

advertentieVan 3 tot en met 9 oktober 2011 wordt de derde editie van de ROtterdamse orgelDAgen gehouden. In het omvangrijke en originele programma wordt de ‘koning der muziekinstrumenten’ geëerd. Deze editie staat volledig in het teken één van de pioniers van de Franse orgelmuziek, Alexandre Guilmant (1837-1911), om wie zich de Franse symfonische orgelschool heeft gevormd.

Alle acht Guilmant-sonates op één dag

Het oeuvre en gedachtengoed van Alexandre Guilmant komen uitgebreid aan bod in de Marathon de l’Orgue op zaterdag 8 oktober. De Marathon de l’Orgue voert langs vier concerten op vier verschillende locaties: de Doelen, de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis, de Pelgrimvaderskerk en de Sint Laurenskerk. Tijdens deze concerten worden voor de eerste maal in Nederland de door Guilmant gecomponeerde ‘Huit Sonates pour le Grand Orgue’ op één dag uitgevoerd.

De twee symfonieën voor orgel & brass bewerkt

Volledig in de geest van Guilmant, speelt het orgel tijdens de Marathon de l’Orgue samen met andere instrumenten. Zo worden de Eerste en Achtste Sonate, door Guilmant bewerkt tot Symfonie I & II voor orgel en orkest, uitgevoerd door organisten Geert Bierling en Ben van Oosten, samen met Amsterdam Brass onder leiding van Pierre Volders. Ad van Sleuwen en Bert Mooiman brengen samen onder andere de ‘Symphonie pour Piano et Harmonium opus 53’ ten gehore op piano en authentiek Parijs drukwindharmonium. Speciaal voor RODA maakte Geert Bierling een bewerking van de Vijfde Sonate van Guilmant. Organist Jan Jansen en het Nieuw Trombone Collectief brengen dit nieuwe arrangement ten gehore. De bijzondere bezetting en keuze van solisten, ensembles en instrumenten maken de Marathon de l’Orgue tot een echte ‘Grande Première Mondiale’.

Liturgische improvisaties

Naast de Marathon de l’Orgue biedt de ROtterdamse orgelDAgen een keur aan concerten verspreid door de stad. Zo is op zondag 9 oktober zien en horen hoe de Franse organist Samuel Liégeon en Hayo Boerema, vaste bespeler van het Laurenskerk-orgel geïnspireerd werden door de liturgische improvisaties van Guilmant en zijn tijdgenoten in l’Organiste Liturgique, om 15.00 uur in de Laurenskerk.

Rotterdamse Orgelcanon

Ook dit jaar beslist het publiek welke stukken van de Rotterdamse Orgelcanon worden uitgevoerd. U kunt stemmen op uw favoriete stukken uit de Rotterdamse Orgelcanon 2011. De composities met de meeste stemmen worden uitgevoerd tijdens lunchconcerten op diverse locaties in de stad, van maandag 3 oktober tot en met vrijdag 7 oktober, dagelijks om 12.45 uur.

Orgel, circus en film

Naast orgelconcerten kunt u zich tijdens de ROtterdamse orgelDAgen laten verrassen door voorstellingen waarin het orgel een bijzondere rol speelt. In Cirque d’Orgue laten vijf organisten hun acrobatische manoeuvres zien, terwijl u zich op Montmartre in Parijs waant, te midden van tal van circusartiesten van Codarts Circus Arts. In het filmconcert Le Fantome de l’Opera wordt de oorspronkelijke versie van deze stomme film begeleid door het Ensemble Houdin, met een hoofdrol voor het orgel. Speciaal voor kinderen, hun ouders en grootouders is er de familievoorstelling ‘Griezel mee met het Spook van de Opera’.

Meer informatie

www.rotterdamseorgeldagen.nl

advertorial

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl