04|07 Orgelwandeling en expositie in Enkhuizen

Text Example

advertentieIn de Westerkerk in Enkhuizen begint zaterdag 4 juli om 16.00 uur de expositie ‘Het orgel getoond’. Daarin is een uitgebreid overzicht te zien van vijf eeuwen orgelcultuur in Nederland.

De opbrengst van de expositie is bestemd voor de reconstructie van het Duysschotorgel dat van 1685 tot 1899 in de Westerkerk stond. In 1899 bouwde Steenkuyl een nieuw pneumatisch orgel in de oude kassen.

De orgelkas uit 1547 van Hendrick Niehoff in de kerk, die Duysschot en Steenkuyl behielden, wordt wel een meesterwerk van de orgelbouwkunst genoemd. Deze orgelkas wordt gerestaureerd. Het bestuur van de Stichting de Westerkerk heeft door bijdragen de rijksoverheid, fondsen en sponsors voldoende middelen, 300.000 euro, daarvoor bijeen gebracht.

Om in de prachtige orgelkas een instrument terug te plaatsen waarvan de klankkleur overeenkomt met de historische orgelkas, is nog geld nodig.

Voorafgaande aan de opening van de expositie is er onder leiding van Maarten Seijbel, voorzitter van de Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel, een wandeltocht door de historische binnenstad van Enkhuizen. Deze wandeling voert langs de orgels van de Zuiderkerk, de Lutherse kerk en de Gereformeerde kerk. Rien Donkersloot laat de instrumenten horen.

De orgeltocht begint om 10.30 uur in de Zuiderkerk in Enkhuizen. Deelnemers moeten zich vooraf opgeven. Een aanmeldingsformulier kan worden aangevraagd bij de Maarten Seijbel, Wildemaetstraat 43, 8081 AH Elburg, telefoon (0525) 68 14 86 of per e-mail: m.seijbel@hetnet.nl

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Stichting de Westerkerk Enkhuizen