04|10 Najaarsorgelexcursie naar Midden-Brabant

Op zaterdag 4 oktober gaat de najaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie naar de zuidwesthoek van Midden-Brabant. De route volgt langs orgels in Chaam, Ulvenhout, Ginneken en Gilze.

Text Example

advertentie  

De excursie die wordt georganiseerd in samenwerking met de Orgelvriend en de afdeling Noord-Brabant van de KVOK start in de vijftiende-eeuwse Ledevaertkerk in Chaam. Daar staat een bescheiden éénklaviers orgel dat oorspronkelijk gebouwd is door de Gebroeders Van Hirtum in 1815, maar in 1896 in een nieuwe kas nieuw werd gemaakt door G. van Druten.

 

In Ulvenhout in de Sint Laurentiuskerk wordt het Van Peteghem-orgel uit 1803 (een klavier met vijftien stemmen). In de na de oorlog in oude stijl herbouwde Oude Hervormde Kerk van Ginneken (Breda) staat een Flentrop-orgel (22/IIP) uit 1951 . De excursie wordt afgesloten in de Sint Petrusbandenkerk in Gilze. Daar werd in 1962 een nieuw drieklaviers orgel gebouw door de orgelmaker Vermeulen uit Alkmaar.

 

De eerste drie orgels zijn redelijk recent gerestaureerd; het laatste orgel is nog in originele staat. De orgels zullen tijdens de excursie worden bespeeld worden door Henk Kooiker (Chaam en Ginneken), Tommy van Doorn ( Ulvenhout en Ginneken) en Lourens de Man (Gilze).

De excursiebijdrage, inclusief programmaboekje en cd, bedraagt € 15 per persoon.

 

Zie ook
www.brabantorgel.nl

 

 

Foto: Flentrop-orgel, Oude Hervormde Kerk, Ginneken | © 2014 fotografie Wim van der Ros