05-06|11 Schumann-festival in Leeuwarden

Text Example

advertentieHet Leeuwarder Orgelfestival staat dit jaar in het teken van de muziek van 200 jaar Robert Schumann. In het festival staat niet alleen zijn orgelmuziek maar staan ook zijn pianowerken centraal. De Grote Kerk, de Doopsgezinde Kerk en het Natuurmuseum Fryslân vormen op 5 en 6 november het festivaltoneel.

Het Orgelfestival Leeuwarden gaat op vrijdagavond 5 november van start met een concert door Leo van Doeselaar op het Müller-orgel in de Grote of Jacobijnerkerk onder de titel ‘Rond Robert Schumann’ met werken van Brahms, Felix Mendelssohn en Schumann. Aansluitend zullen Harro Ruijsenaars (cello) en Paul Komen (piano) in het tegenover de kerk gelegen Natuurmuseum Fryslân werken van Schumann spelen.

Aanvang: 20.00 uur. Vanaf 19.30 is er koffie in de foyer van de Grote Kerk, waar na afloop van het concert voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Toegang: € 15,00.

Zaterdag 6 november staat voor een belangrijk deel in het teken van de Pedalflügel, een piano met daaronder een pedaalklavier, zoals bij een orgel. Schumann’s ‘orgelwerken’ zijn eigenlijk voor dit instrument geschreven. In de Doopsgezinde Kerk te Leeuwarden zal op zaterdag een zeldzame historische Pedalflügel worden bespeeld. Omdat het instrument zo bijzonder is, zal het ook onderwerp zijn van een lezing. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

12.00 uur lezing door de Belgische Pedalflügel-restaurateur Peter van Heirseele

14.00 uur eerste recital: Leo van Doeselaar, Pedalflügel en Theo Jellema, orgel spelen de ‘Sechs Fugen über den Namen BACH für Orgel oder Pianoforte mit Pedal, opus 60

16.00 uur tweede recital: Leo van Doeselaar, Pedalflügel en Theo Jellema, orgel spelen de ‘Skizeen für den Pedalflügel opus 58’ en de ‘Sechs Stücke in canonischer Form für den Pedalflügel oder die Orgel, opus 56’

Lezing en recitals zijn vrij toegankelijk.

Meer informatie

www.leeuwarderorgelfestival.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl