05-07|09 – Vierde Internationaal Sweelinck Concours

Text Example

advertentieIn het 450ste geboortejaar van Jan Pieterszoon Sweelinck wordt opnieuw het tweejaarlijkse Sweelinck Festival georganiseerd. Een centrale plaats daarin wordt ingenomen voor het Sweelinck Concours, dat dit jaar van 5 tot en met 7 september plaatsvindt in de Oude Kerk in Amsterdam.

Het concours staat open voor alle organisten en kent geen leeftijdsgrens. Wie mee wil doen moet snel zijn. De termijn voor aanmelding voor de voorronde sluit op 1 februari aanstaande. Wie wil deelnemen stuurt met de aanmelding een cd of Minidisk met een opname van zijn of haar interpretatie van de Echo Fantasie in a (ed. Seiffert 1943, nr. 16 of Leonhardt 1974, nr. 12) van Jan Pieterszoon Sweelinck en de Passacaglia in d van Dietrich Buxtehude.

De inzendingen worden in de voorronde anoniem beoordeeld door een jury bestaande uit James David Christie (VS), Hans Fagius (Zweden), Yuzuru Hiranaka (Denemarken), Francesco di Lernia (Italië) en Naomi Matsui (Japan). De selectie voor het concours (maximaal negen kandidaten) wordt medio maart 2012 bekend gemaakt.

Het concours, dat van 5 tot en met 7 september plaatsvindt, wordt gespeeld op het transeptorgel van de Oude Kerk. De deelnemers krijgen de opdracht een concertprogramma van maximaal 40 minuten te spelen met minstens één werk van Sweelinck en repertoire van voor 1700. Elke concoursdag spelen drie deelnemers: om 18.00, 19.15 en 20.30 uur.

Op de laatste dag van het concours zal de jury de winnaars bekendmaken. De jury bestaat dit jaar uit Martin Haselböck, Wilbert Hazelzet, Matteo Imbruno, Piet Kee (voorzitter), Maurizio Salerno, Henk Verhoef en Anton Pauw.

Meer informatie en aanmelden:

http://organcompetitionsweelinck.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl