05|04 Paasconcert: Jaap Kroonenburg in Maassluis

Text Example

advertentieOp Tweede Paasdag 5 april geeft Jaap Kroonenburg ’s avonds het traditiegetrouwe Paasconcert op ‘zijn’ Garrels-orgel in de Groote Kerk te Maassluis. Hij speelt dan werken van Zwart, Bijster, Wesley, Händel, Wesley, Franck, Mulet en Asma.

‘Het volkryk Dorp Maessluis – Zal in dankbaerheit verkeeren – Gedost in ’t beste feestgewaet – Met een ontfronst en bly gelaet – Nu ’t Orgel yder kan bekoren – En juichende ten rei doet gaan’ schreef Pieter Schim bij de ingebruikneming van het Garrelsorgel in 1732. Met een beetje fantasie – want ook niet-Maassluizers zijn natuurlijk hartelijk welkom – worden deze dichtregels nu gebruikt als uitnodiging tot het bijwonen van het Paasconcert door Jaap Kroonenburg op maandag 5 april 2010 in de monumentale en sfeervolle Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis.

Het Paasconcert is een vaste traditie in het jaarlijkse concertprogramma van de Orgelcommissie van de Grote Kerk Maassluis. Even traditiegetrouw vormen koraalbewerkingen van Jan Zwart (1877-1937) en van Feike Asma (1912-1984) de omlijsting van dit concert, waarin Jaap Kroonenburg ook ‘Air’ en ‘Gavotte’ van Samuel Wesley (1766-1837) ten gehore brengt.

Beide nummers zijn, behalve tijdens het concert, ook te beluisteren op de onlangs gepresenteerde dubbel-cd Caleidoscoop. Deze en andere cd’s van Jaap Kroonenburg op het Garrelsorgel zijn verkrijgbaar na afloop van het concert in het koor van de kerk; een kopje koffie of thee, aangeboden door de Orgelcommissie, is gratis.

Programma

Jan Zwart – Kleine Fantasie over ‘Daar juicht een toon’

Jacob Bijster – Variaties op een Oud-Nederlands lied ‘Ick wil mij gaen vertroosten’

Georg Fr. Handel – Concerto no.7 in Bes

Samuel Wesley – Air &Gavotte (arr. W.T.Best)

César Franck – Pièce Héroïque

Henri Mulet – Toccata ‘Tu es Petra’

Feike Asma – Orgelkoraal ‘Jezus leven van mijn leven’

Feike Asma – Fantasie over ‘Wees gegroet, gij eersteling der dagen’ (met samenzang)

Aanvang 20.15 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 6,50 (€ 5,50 voor 65+). Kinderen tot 12 jaar gratis. In de nabije omgeving van de kerk is voldoende (gratis) parkeerruimte aanwezig.

Meer informatie en de concertagenda van 2010:

www.garrelsorgelmaassluis.nl

[advertorial]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: www.orgelfotografie.nl