05|04 Paasrecital Laurenskerk Rotterdam

Text Example

advertentieOp maandag 5 april organiseert de dit jaar jubilerende Stichting Vox Humana traditiegetrouw een paasconcert in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Peter Eilander brengt dan werken van Bach, Schumann, Widor en Zwart ten gehore.

Van de grote Duitse romanticus Robert Schumann wordt dit jaar de 200e geboortedag herdacht. Pianist en vocalist in hart en nieren. Maar met zijn werken voor Pedalflügel flirtte hij toch ook met het orgel. Zijn befaamde opus 58 bestaat uit vier Skizzen, gedachtespinsels van een meesterlijk componist. Eilander voert ze alle vier uit op het Marcussen-orgel van de Laurenskerk. De Skizzen worden voorafgegaan door de Toccata en Fuga in F-dur van Bach (BWV 540) en de Suite Passie & Pasen van Jan Zwart.

Na de pauze staat de integrale uitvoering van Symfonie IV van Charles-Marie Widor op het programma. De laatste symfonie uit opus 13 waarmee Widor een serie van symfonieën afsloot die de opmaat vormden voor het befaamde opus 42. De zesdelige vierde symfonie bestaat eigenlijk uit losse delen en lijkt daarmee meer op een sonate. Na een korte en krachtige Toccata schrijft Widor in de vierde symfonie zijn enige Fuga in deze vorm gevolgd door het meeslepende Andante cantabile. In het daaropvolgende Scherzo brengt Widor nadrukkelijk de dubbelstemmige pedaaltechniek naar voren om via een bedeesd Adagio de symfonie af te sluiten met een uitbundige Finale.

Het concert in de Laurenskerk begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

[advertorial]

© 2010 www.orgelnieuws.nl