05|06 Opening Friese Orgelseizoen in Harlingen

hinsz-orgel grote kerk harlingen

Op vrijdag 5 juni wordt het Friese Orgelseizoen geopend met een concert in  de Grote Kerk te Harlingen. Het concert is een samenwerkingsproject van de concertorganisaties in Bolsward, Franeker, Harlingen, Leeuwarden en Sneek en is een initiatief van de Stichting Organum Frisicum.

Text Example

advertentie 

Dit jaar is de Friese orgelstichting vooral de samenwerking aangegaan met de Stichting Concerten Grote Kerk Harlingen. Aan het openingsconcert werken dan ook in de eerste plaats mensen uit Harlingen mee: organist Eeuwe Zijlstra, Hugo ter Avest, directeur van het Gemeentemuseum Het Hannemahuis en verhalenverteller Frank Belt.

 

Kunsthistoricus Hugo ter Avest begint de avond met een lezing waarin hij aan de hand van beeldmateriaal een tijdsbeeld zal schetsen van Harlingen in de bouwtijd van de Grote Kerk en haar Hinsz-orgel. Aansluitend zal Eeuwe Zijlstra improviseren over de melodie (een aria) die in de lessenaar van het Hinsz-orgel uit 1776 is verwerkt.

 

Naast Eeuwe Zijlstra werken de organisten Jan van Beieren Bergen en Henegouwen (organist van de Martinikerk te Franeker) en Theo Jellema (organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden) mee.Van Beijeren Bergen en Henegouwen zal 18e-eeuwse composities van Haydn en Ruppe ten gehore brengen. Na de pauze vertelt Frank Belt het verhaal van Joe and Susan. Eeuwe Zijlstra omlijst dit verhaal met orgelmuziek van Jehan Alain. Theo Jellema besluit het concert met werken van Olivier Messiaen.

 

Boek- en Muziekhandel Boeijenga is aanwezig met een stand van orgelmuziek en cd’s. In de pauze zal een Powerpoint-presentatie over de ingrijpende reconstructie van het Harlinger Hinszorgel in 2010/2011 te zien zijn. De entreeprijs voor het avondvullende concert dat om 20.00 uur begint bedraagt € 10. Voor jongeren tot 16 jaar is de toegang gratis.

 

 

© 2015 fotografie www.orgelfoto.nl