05|06 Orgeltocht VOGG Heukelum & Asperen

Text Example

advertentieDe landelijke orgeltocht van de VOGG (Vereniging Organisten der Gereformeerde Gemeenten) vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 juni en heeft als thema: ”Samenzangpraktijk en liturgisch orgelspel in het verleden”. En met het verleden wordt dan de periode bedoeld waarin de te bezoeken orgels zijn gebouwd: het uit 1779 daterende Gideon Thomas Bätz-orgel in de Hervormde kerk te Heukelum en het recentelijk door Verschueren Orgelbouw gerestaureerde orgel in de Hervormde kerk te Asperen.

Dit orgel werd 1894 door Johann Frederik Witte gebouwd voor de Noorderkerk in Rotterdam. Gastheer en excursieleider is Willem Poot die zijn sporen op dit gebied ruimschoots heeft verdiend. In Heukelum zal Okke Dijkhuizen ‘zijn’ orgel aan de bezoekers presenteren, onder meer met praktijkvoorbeelden van gemeentezangbegeleiding en met literatuur uit de ontstaanstijd van het Bätz-orgel, waaronder – met Willem Poot – een aantal vierhandige werken. Het Witte-orgel in Asperen wordt bespeeld door Willem Poot. Voorafgaand zal hij in een lezing onder meer dieper ingaan op de vermoedelijke manier van samenzangbegeleiding in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het ochtendprogramma van de orgeltocht begint om 10.00 uur in de Hervormde kerk te Heukelum (Torenstraat 1), het middagprogramma om 14.00 uur in Hervormde kerk te Asperen (Nieuwstraat 1). In beide kerken staat er samenzang op het programma.

De orgeltocht eindigt naar verwachting om 16.30 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze leerzame dag mee te maken. De toegang is gratis. Ter bestrijding van de onkosten zal er een collecte worden gehouden.

Meer info

www.kerkenmuziek.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 www.orgelfotografie.nl