05|11 Guilmant Festival in Amersfoort

Text Example

advertentieOp zaterdag 5 november is de Joriskerk in Amersfoort een hele dag het podium voor een Guilmant Festival. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Vox Humana in samenwerking met de Nederlandse Harmoniumvereniging en de Culturele commissie van de Joriskerk. Het festival is de eerste activiteit in de pas gerestaureerde kerk. Het festival wordt om 11.00 uur geopend door de burgemeester Bolsius van Amersfoort. De dag is verdeeld in drie blokken waarin harmoniumwerken en religieuze liederen van Guilmant klinken. Elk blok wordt afgesloten met een een concert op het Naber-orgel door. Arno Kerkhof zal een Mustel-harmonium bespelen, de sopraan is Bianca Lenssen. De orgelconcerten worden verzorgd door Herman van Vliet, Peter Eilander en Ben van Oosten.

De presentatie is in handen van Kees Schuurman van de IKON, die ook toelichting geeft op de diverse composities. Naast muziek van Guilmant is er ook een expositie over deze componist en presenteert de Harmonium Vereniging Nederland zich. De musicoloog René Verwer zal in een referaat met beeld en geluid ingaan op de relatie tussen Guilmant en Cavaillé-Coll en zich daarbij toespitsen op hun invloed in Nederland.

Het festival besluit met een avondconcert waarin het koor Cantate Deo een prominente rol vervult samen met de sopraan Margaret Roest en organist Ben van Oosten. Zij worden begeleid door Jaap Eilander aan de vleugel, die ook enkele pianocomposities van Guilmant uitvoert. In een aantal gevallen zal hij dat doen als duo met Herman van Vliet, die daarbij een Alexandre drukwindharmonium bespeelt. Naast zelden uitgevoerde koorwerken van Guilmant zal Cantate Deo het beroemde Cantique de Jean Racine van tijdgenoot Gabriel Fauré.

Het festival begint om 11.00 uur en duurt de hele dag, het slotconcert begint om 19.30 uur. De toegangsprijs (in de voorverkoop) bedraagt € 25,- voor de hele dag (inclusief het avondconcert) en € 15,- voor het slotconcert.

Meer informatie en kaarten

www.stichtingvoxhumana.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl