06|10 Studiedag kerkmusicus en het nieuwe liedboek

Text Example

advertentieOp zaterdag 6 oktober wordt er in de Bergkerk te Amersfoort onder de titel ‘Opmaat 2’ opnieuw een studiedag gehouden over de consequenties die de komst van het nieuwe protestantse liedboek voor de kerkmusici heeft. Voor de studiedag van vorig jaar, evenals nu georganiseerd door de KVOK, VGK, Kerkzang.nl en Kerkmuziek.nu, was zoveel belangstelling dat deze was volgeboekt. Daarom werd besloten dit jaar eenzelfde dag te organiseren.

Het nieuwe liedboek zal in mei 2013 verschijnen en bevat een grotere (muzikale) diversiteit dan het huidige Liedboek voor de Kerken. Tijdens de morgensessie van de studiedag zal worden ingegaan op de omgang van kerken met deze diversiteiten. De deelnemers zullen tijdens dit dagdeel ook kennis maken met de breedte van het nieuwe liedboek en met name de nieuwe kerkmuziek en nieuw liedrepertoire. Spreker die ochtend is Anje de Heer.

’s Middags zijn er vijf workshops, die elk een uur duren en waarvan elke deelnemer er twee kan volgen. De workshops 1, 2 en 3 worden tweemaal gegeven; de workshops 4 en 5 eenmaal.

• Workshop 1 – Orgelbegeleiding en het nieuwe liedboek (docent: Wietse Meinardi).

Elementaire orgelbegeleiding. De gevolgen van verscheidenheid aan liedtypen voor de orgelbegeleiding

• Workshop 2 – Pianobegeleiding in de liturgie (docent: Olga de Kort-Koulikova).

Begeleiding van kerkzang op piano.

• Workshop 3 – De cantorij nieuwe stijl (docenten: Willeke den Hertog-Smits en Anje de Heer-de Jong).

Mogelijkheden om cantorijpraktijk levend te houden. Gevolgen nieuwe liedboek voor cantorijpraktijk.

• Workshop 4 – Basiscursus cantor (docenten: Catrien Posthumus Meyjes).

Hoe leer je de gemeente nieuwe liederen aan. Mogelijkheden voor functioneren van cantor zonder cantorij.

• Workshop 5 – Praktische vragen (gesprekleider: Dirk Zwart)

Deelnemers kunnen vragen en onderwerpen bespreken met professionals en de overige deelnemers.

De dag begint om 10.30 uur (ontvangst vanaf 10.00 uur). De workshops worden gehouden van 13.30-14.30 uur en van 15.00-16.00 uur. De studiedag wordt afgesloten met een vesper.

Deelname aan de dag kost 20 euro per persoon (incl. koffie en lunch). Betaling kan uitsluitend geschieden via een automatische incasso, waarvoor men op het aanmeldingsformulier een machtiging moet geven.

Aanmelden

Uitsluitend via het daartoe bestemde formulier op de website van de KVOK: www.kvok.nl

Op het aanmeldingsformulier kan men de workshops van zijn/haar voorkeur aanvinken. De meeste workshops kunnen door een beperkt aantal deelnemers gevolgd worden. Wie ervan verzekerd wil zijn de workshop van zijn of haar keuze te kunnen volgen, kan zich het beste zo snel mogelijk aanmelden. Dat kan tot uiterlijk maandag 1 oktober 2012.

De studiedag wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK), de Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (VGK), Kerkzang.nl/Centrum voor de Kerkzang en Stichting Nieuwe Kerkmuziek.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 www.orgelfoto.nl