07|11 Orgelmiddag rond Piet van Egmond in Katwijk

Text Example

advertentieOp zaterdag 7 november is er in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee een orgelmiddag rond Piet van Egmond (1912-1982). Tevens wordt dan de nieuwe dubbel-cd met improvisaties over psalmen en geestelijke liederen op het Kam-orgel van de Grote Kerk in Dordrecht gepresenteerd. Het slotconcert om 16.00 uur wordt gegeven door de Haarlemse organist Dirk Out.

De organisatie van de Orgelmiddag is in handen van het Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee, in samenwerking met de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum.

Piet van Egmond was in de jaren vijftig en zestig een vertrouwde verschijning in de Katwijkse Nieuwe Kerk. Elk jaar trad hij wel een of meer keren op in de zomerconcertserie, veelal met vertrouwde werken als de Vijfde Symfonie van Widor, orgelsonates van Mendelssohn, werken van Franck en zijn traditionele slotimprovisatie. Een “organist van nobele bloede”, zoals de bekende criticus “V.” (C.H.J. Verhoef) eens in het Leidsch Dagblad schreef.

Dirk Out opent de middag met een improvisatie, waarna Gerco Schaap een voordracht met geluidsvoorbeelden zal houden over de improvisatiekunst van Piet van Egmond. Na de presentatie van de dubbel-cd met EMI-opnamen uit 1967/1968, uitgebracht door Festivo, is er gelegenheid om de nieuwe cd en andere uitgaven (waaronder de in prijs verlaagde biografie van Piet van Egmond) aan te schaffen.

In zijn slotconcert zal Dirk Out werken van J.S. Bach (BWV 544), César Franck (Choral I), Marco E. Bossi (Thème et Variations) en Cor Kint (Fantasie over ‘Een vaste Burg’) vertolken en zal hij improviseren.

Aanvang 14.00 uur, kerk open om 13.30 uur, toegang € 7,50. Donateurs van de Piet van Egmondstichting hebben op vertoon van hun donateurspas vrij entree.

Zie ook http://www.pietvanegmond.nl/PVE_Agenda_main.php

Foto: Piet van Egmond aan de voormalige speeltafel van het orgel in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee, 1960

[ingezonden mededeling]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 Fotografie: Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum