08|06 Finale Vijfde Hinszconcours Bovenkerk Kampen

Text Example

advertentieOp zaterdag 8 juni vindt de finale plaats van het Hinsz Compositieconcours in de Bovenkerk te Kampen (HCBK). De jury van het concours koos uit veertien inzendingen vijf composities die op deze middag in première zullen gaan.

De Stichting HCBK organiseert het concours in samenwerking met de Vermeulen-Brackman Stichting en het NCRV-radioprogramma Te Deum Laudamus. De opdracht was dit jaar het schrijven van een werk voor orgel en koor op het thema ‘Zie, ik begin iets nieuws’, ontleend aan een tekst uit het bijbelboel Jesaja.

De jury bestaande uit Klaas Stok (voorzitter), Ad Wammes, Gerben Mourik en Hanna Rijken maakte onlangs een selectie van vijf (anonieme) composities. “De composities zijn onderling zeer divers uitgewerkt: golvende gregoriaanse koorzang, declamatie, Hebreeuwse en Griekse teksten, maar ook het Latijn en Nederlands klinkt. Met de orgelklanken soms leidend, dan weer dienend, samen met de koorklank gedragen door de machtige akoestiek van de Bovenkerk een lied als een fontein.” zo laat de Stichting HCBK in een persbericht weten.

De werken worden tijdens de finale op het Hinsz-orgel uitgevoerd Johan Haaksma, Cees-Willem van Vliet, Erwin Wiersinga en Harmen Trimp. De koorpartij wordt gezongen door het Nederlands Kamerkoor, nu niet onder vaste dirigent Klaas Stok die als juryvoorzitter optreedt, maar onder leiding van Frank Hameleers. De jury zal aan de winnende compositie de Vermeulen Brauckman-Hinsz-prijs (€ 3.000) toekennen. De Te Deum Laudamus-prijs gaat naar het werk dat daarbij het hoogste scoort op liturgische bruikbaarheid. De bezoekers van de finale kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

De finale in de Bovenkerk begint om 14.00 uur. Toegang bedraagt € 5,00.

De lustrumeditie van het concours wordt op vrijdagavond 7 juni voorafgegaan door een openingsconcert door het Nederlands Kamerkoor, afgewisseld met orgelmuziek. De festiviteiten worden afgesloten met een interactief muzikaal programma in de foyer van de Stadsschouwburg door blokfluitist Erik Bosgraaf en leden van Corde Vento op clavecimbel en gitaar.

Meer informatie:

www.hinszconcours.nl

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl