09|10 Najaarsexcursie in Noordoost Brabant

Text Example

advertentieOp zaterdag 9 oktober belegt de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met de Orgelvriend haar najaarsexcursie in de regio ´s-Hertogenbosch. Tijdens de excursie worden drie orgels in ’s-Hertogenbosch, Nistelrode en Rosmalen bezocht.

´s Ochtends om 10.30 uur wordt gestart bij het Vollebregt-orgel (uit 1851) in de St.-Catharinakerk in ’s-Hertogenbosch. Willem Hörmann, de organist van deze kerk is daar gastheer. Na het bezoek aan de St.-Catharinakerk kunnen deelnemers op eigen gelegenheid het centrum van ’s-Hertogenbosch en eventueel de St.-Janskathedraal bezoeken en de lunch gebruiken.

De excursie vervolgt om 13.30 uur in de Sint-Lambertuskerk te Nistelrode. Daar stond oorspronkelijk een in 1857 door P. van Nistelrooij gebouwd orgel. Het ging in 1921 bij vergroting van de kerk helaas verloren. Sinds 1977 beschikt de kerk over het in 1858 voor de r.-k. kerk in Westerblokker gebouwde orgel van M.H. van Dinter. Bij de sluiting van die kerk in 1973 kwam dit orgel beschikbaar en werd het gereconstrueerd geplaatst in Nistelrode. Piet Groenendijk zal hier het orgel presenteren.

De dag wordt besloten in Rosmalen (foto). Daar staat in de Sint-Lambertuskerk een Smits-orgel uit 1850, een tweeklaviers instrument met aangehangen pedaal. Het orgel zal gepresenteerd worden door Tannie van Loon en Kees van Houten.

Van de excursiedag zal weer een cd verschijnen met orgelspel van Willem Hörmann, Piet Groenendijk en Tannie van Loon op deze instrumenten onder de titel Brabants Orgelrijkdom VII.

Deelnemers aan de excursie worden verzocht zich per mail via excursie@brabantorgel.nl aan te melden onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en aantal deelnemers.

De excursiebijdrage, inclusief cd en programmaboekje, bedraagt € 15 per persoon.

Meer gegevens zijn te vinden op

www.brabantorgel.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Wim van der Ros