10 februari | Maarten ’t Hart bij psalmzangmiddag Maassluis

Text Example

advertentieSchrijver Maarten ’t Hart is op zaterdag 10 februari in de Grote Kerk van Maassluis aanwezig bij de psalmzangmiddag ‘Zoals de vissers psalmen zongen’. Het thema is gekozen naar aanleiding van de vorig jaar verschenen historische roman ‘Het Psalmenoproer’ van ’t Hart.

Kerkmusicus Arie Eikelboom geeft tijdens de zangmiddag een muzikaal overzicht van vier eeuwen psalmen zingen. De bezoekers worden ruimschoots in de gelegenheid gesteld mee te zingen: op ‘korte’, maar ook op ‘langzame’ wijze, zoals in de 18e eeuw, met medewerking van ‘voorzanger’ Piet de Groot. Jaap Kroonenburg, de organist van de kerk, bespeelt het monumentale Garrels-orgel.

Maassluis heeft, evenals sommige andere vissersplaatsen in Nederland, een roerige psalmgeschiedenis. De Staten Generaal gelastten in een proclamatie van 1 oktober 1773 de invoering van de Nieuwe Psalmberijming. Het stadsbestuur van Maassluis besloot dat vanaf zondag 4 september 1774 deze nieuwe berijming voortaan ook in de kerk moest worden ingevoerd. Toen een jaar later de ‘korte zingtrant’ werd opgelegd, brak onder de Maassluise kerkgangers – meest vissers – een opstand uit.

Maarten ‘t Hart koos deze roerige gebeurtenissen als onderwerp voor zijn nieuwste roman ‘Het psalmenoproer’. Na afloop kunnen belangstellenden het boek, dat dan ook verkrijgbaar is, door hem laten signeren.

Het is tweede keer dat de Orgelcommissie van de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis een psalmzangmiddag organiseert. Het programmaboekje met een voorwoord van Maarten ’t Hart kost één euro. De toegang is vrij.

In het nabijgelegen Gemeentemuseum Maassluis is tot en met 25 februari de tentoonstelling ‘Psalmenoproer in Maassluis’ te bezichtigen, eveneens gebaseerd op de historische roman van Maarten ’t Hart. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wie (nog) meer over dit historische onderwerp wil weten en de inhoud van de roman van Maarten ‘t Hart op historische betrouwbaarheid wil controleren: in het artikel ‘Het Maassluyse Psalmenoproer’ van Gerry Hanneman-de Jong is het na te lezen. Het artikel op pdf-formaat is te lezen op

http://histvermaassluis.nl/download/psalmenoproer.pdf

Zaterdag 10 februari 2007, aanvang 14.00 uur

© 2007 www.orgelnieuws.nl