100 jaar Maarschalkerweerd Remonstrantse Kerk Dordt

Text Example

advertentieHet Maarschalkerweerd-orgel van de Remonstrantse kerk te Dordrecht bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd in de eerste week van oktober met een drietal festiviteiten. Van een herdenking tijdens een zondagse dienst naar een avond voor organisten tot een concert met de De Witt Academy.

Het orgel van de Remonstrantse Kerk in Dordrecht werd in 1909 opgeleverd door Michaël Maarschalkerweerd (1838–1915). Het is een van de minder bekende orgels van zijn hand. Het instrument (pneumatisch volgens het systeem-Weigle) heeft 21 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Zwelwerk en Pedaal. Het instrument werd in 1909 opgeleverd en viert dus dit jaar zijn honderdjarig jubileum.

Op zondag 4 oktober vindt tijdens de kerkdienst van 10.30 uur de officiële herdenking plaats. Aan de dienst werken mee de remonstrantse cantorij o.l.v. Yvonne Peters, trompettist Nelly van der Vegt en de vaste organist van de remonstrantse gemeente, Margriet den Hartog.

De cantorij zingt ondermeer delen uit de ‘Messe Basse’ van G. Fauré. Verder wordt de compositie ‘Elevation’ van Jan van Dijk en een bewerking over Psalm 8 van André Verwoerd voor trompet en orgel ten gehore gebracht.

Direct na de dienst vindt de presentatie plaats van een boek over het jarige orgel van de hand van de Dordtse musicoloog drs. Bart van Buitenen.

Woensdag 7 oktober is een avond georganiseerd voor organisten en andere geïnteresseerden uit de regio. Uitgeverij Willemsen toont dan de nieuwste uitgaven op het gebied van orgelmuziek die men op deze avond ook kan kopen. Het geheel wordt omlijst met orgelbespelingen door de organist/componist Gerard Scherff, wiens werken ook door Willemsen worden uitgegeven. Deze avond begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk.

Op zaterdag 10 oktober vindt om 20.15 uur een concert plaats door de “De Witt Academy” o.l.v. Yvonne Peters en de organisten Wim Dijkstra en Margriet den Hartog. Op deze avond vindt de première plaats van “Give us Peace” van componist Peter Greve, die dit werk speciaal componeerde voor “De Witt Academy” en het Maarschalkerweerd-orgel. Verder staan op het programma koor- en orgelwerken van Mendelssohn, Rheinberger, Badings, Hendrik Andriessen en een vierhandig orgelwerk van Hesse.

De toegangsprijs voor het concert is € 10; voorverkoop en vrienden € 8; kinderen t/m 12 jaar gratis. Voorverkoopadres: Spiering Muziek, Voorstraat 330, Dordrecht, telefoon (078) 613 32 33.

De Remonstrantse kerk is gelegen aan de Cornelis de Wittstraat 28 te Dordrecht.

© 2009 www.orgelnieuws.nl