100 jaar orgel Wilhelminakerk Dordrecht

Text Example

advertentieOp dinsdag 4 april aanstaande is het precies honderd jaar geleden, dat in de Duyststraatkerk te Rotterdam-Delfshaven een nieuw orgel in gebruik genomen werd. Dat orgel, gebouwd door de firma Bakker & Timmenga in Leeuwarden, werd na de sluiting van de Duyststraatkerk in 1987 gedemonteerd en opgeslagen op de zolder van Pels & Van Leeuwen in ’s Hertogenbosch.

In 2005 werd het geheel gerestaureerd, deels gereconstrueerd naar de oorspronkelijke situatie van 1906 en geplaatst achter het vroeg achttiende-eeuwse orgelfront in de Wilhelminakerk te Dordrecht.

De honderdste verjaardag van dit instrument wordt gevierd met een concert door Jan Jongepier, emeritus organist van de Jacobijnerkerk in Leeuwarden en kenner bij uitstek van de Friese orgelbouw en van de orgelmakers Bakker & Timmenga in het bijzonder.

Het programma vermeldt herkenbare orgelwerken uit de romantiek, de periode waarin het orgel werd gebouwd, van onder anderen Felix Mendelssohn, César Franck en Jan Zwart.

Op 4 april wordt ook de reeks van festiviteiten rond de ingebruikneming van het orgel afgesloten met de presentatie van een boek over de orgels in de Wilhelminakerk, door Peter Dillingh. De geschiedenis begint met het oorspronkelijke orgel: de Dordtse afgescheiden gemeente was in 1842 de eerste in Nederland die een orgel bezat. Het tweede orgel was een pneumatisch instrument, gebouwd in 1920 door de Dordtse orgelmaker J.J. van den Bijlaardt. Dat instrument deed dienst tot 2005, toen het Bakker & Timmenga-orgel uit de Duyststraatkerk in de Wilhelminakerk werd geplaatst.

Het programma begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Tijd: dinsdag 4 april 2006, 20.00 uur

Plaats: Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, Dordrecht

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 www.orgelfotografie.nl