100 years of Nine Lessons & Carols

Wat zou Kerstmis zijn zonder ‘A Festival of Nine Lessons & Carols’vanuit Cambridge? Ieder jaar genieten miljoenen mensen op de hele wereld van dit feestelijke evenement, dat dit jaar alweer voor de honderdste achtereenvolgende keer plaatsvindt.

Evenwel gaat de historie van het Festival nog enkele decennia verder terug. In 1880 namelijk introduceerde de bisschop van Truro, Edward White Benson, op Kerstavond een nieuwe liturgie. Volgens sommige bronnen organiseerde hij in een houten schuur een speciale dienst met als doel de mannen die avond uit de pub te houden. Andere bronnen zeggen dat het ging om een reguliere dienst in een houten gebouw dat vanwege de bouwvallige staat van de officiële parochiekerk als tijdelijke kathedraal fungeerde.

Hoe dan ook: de nieuwe liturgie van Benson werd door de Anglicaanse Kerk overgenomen en maakte ook binnen de Rooms-Katholieke en de Lutherse Kerk haar opwachting. Eric Milner-White, die in 1918 aantrad als decaan van King’s College, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de liturgie zoals wij haar nu kennen.

Milner-White was daarvoor legerpredikant en maakte in die hoedanigheid de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog aan den lijve mee. Die ervaringen brachten hem er mede toe om de geboorte van Christus in het wijdere perspectief van de Bijbel en onze hele mensengeschiedenis te zetten. De carol service van Milner-White, waarin het aloude verhaal wordt verteld door middel van koor- en samenzang en negen Bijbellezingen, stond in december 1918 voor het eerst op de kalender van King’s.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest verscheen een dubbel-cd met een mix van gloednieuwe en historische opnamen. De eerste cd bevat live-opnamen uit de periode 1958 tot 2017, opnamen die sinds de oorspronkelijke BBC-uitzendingen tot nu toe altijd op de plank zijn blijven liggen.

Traditionele favorieten komen tezamen met wereldpremières van eigentijdse kerstliederen, in opdracht van King’s geschreven door vooraanstaande hedendaagse componisten.

Op cd twee staan nieuwe ‘studio’-opnamen van het huidige koor. Het fameuze orgel van de kapel, recent nog gerestaureerd, komt tot klinken onder de handen en voeten van een tiental organisten. Wie mee wil lezen of zingen en de gezongen teksten niet uit het hoofd kent, moet die elders vandaan halen: het booklet vermeldt ze niet.


100 years of Nine Lessons & Carols

The Choir of King’s College Cambridge
David Willcocks, Philip Ledger & Stephen Cleobury –
direction
John Langdon, John Butt, Thomas Trotter, James Vivian, Robert Quinney, Thomas Williamson, Richard Gowers, Henry Websdale, Douglas Tang & Tom Etheridge – organ

King’s College Recordings KGS0033, TT 106’42, booklet 20 p. EN, prijs € 16,95 | kingscollegerecordings.com |hier te bestellen