10|01 Muziek Daniël en Samuel de Lange

Text Example

advertentieMuziek van de broers Daniël de Lange (1841-1918) en Samuel de Lange jr. (1840-1911) staat komende zaterdag 10 januari centraal op het festival ‘Licht op De Lange’ centraal in Rotterdam. Ook het orgelrepertoire komt aan bod.

De Stichting De Lange heeft dat bekendgemaakt op de website www.stichtingdelange.nl Het grootste deel van de dag vindt plaats in De Doelen. In december 2007 werd de stichting De Lange benaderd door Neil Wallace, hoofd-programmering van De Doelen in Rotterdam. Hij wilde een festivaldag organiseren rond Samuel en Daniël de Lange. Hij vroeg organist Geert Bierling en pianiste Laura de Lange, nazaat van een van de componerende broers, de dag in te vullen. Op het programma staat kamermuziek, een orgelrecital, koorwerken en een expositie. Kenners geven toelichtingen.

Daniël en Samuel de Lange jr. waren bekende Nederlandse musici en componisten in de tweede helft van de 19e eeuw. Zij hebben tijdens hun levens veel gereisd en op vele plaatsen, verspreid over Europa, gewoond. Een groot deel van hun beider oeuvres is daardoor in het buitenland in bibliotheken en archieven terecht gekomen. Na hun dood zijn hun composities min of meer vergeten.

In 2005 hebben Laura de Lange, pianiste en nazaat van de componisten, en Jascha Albracht, cellist, de Stichting Muzikale Nalatenschap Daniël de Lange en Samuel de Lange jr., kortweg Stichting De Lange opgericht. De stichting heeft als doel muzikale nalatenschap van de broers De Lange beschikbaar te maken en tot klinken te brengen. Ze wil dat bereiken door onder meer door bij te dragen aan onderzoek naar de werken van Daniël en Samuel de Lange, het (opnieuw) uitgeven van hun muziek, het produceren van cd’s en het stimuleren van programmering van muziek van deze componisten.

Het programma ziet er als volgt uit

11.00 uur Opening, première van een nieuw in druk uitgebracht werk van S. de Lange jr.

11.30 uur Kamermuziekconcert: pianotrio S. de Lange jr., pianokwartet Schumann

12.30 uur Lunch met De Lange: optredens van conservatoriumstudenten

14.00 uur Orgelrecital: Bach, Liszt, S. de Lange jr.

16.00 uur Kamermuziekconcert: strijkkwartet S. de Lange jr., pianokwintet Brahms

20.30 uur Vocaal concert (Laurenskerk): Koorwerken en liederen van o.a. Obrecht. D. de Lange, Brahms, Reger, S. de Lange jr.

Meer informatie op de website

www.stichtingdelange.nl

[ingezonden mededeling]

© 2009 www.orgelnieuws.nl