11|04 De Doelen: l’Orgue à la française

Text Example

advertentieHayo Boerema brengt donderdag 11 april in De Doelen in Rotterdam een programma waarin de orgelfantasie centraal staat. Een vrije vorm die alle ruimte geeft aan de kwaliteiten van componist, organist en instrument.

Mozart schreef de Fantasie, die dan dan op het programma staat, trouwens voor een puur mechanisch ‘Flötenuhr’, waardoor dit werk zeer hoge eisen stelt aan een menselijke vertolker. Verder domineert muziek van de Franse orgelschool, een rijke traditie waarmee Boerema zich sterk verbonden voelt. In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst. Zijn dubbel-cd met alle orgelwerken van Jehan Alain – najaar 2011 verschenen ter gelegenheid van Alains 100ste geboortejaar – werd in de pers zeer goed ontvangen. ‘Dankzij Hayo Boerema kreeg het Alain-jaar alsnog glans’, aldus Dagblad Trouw.

Boerema’s eigen fantasie krijgt alle ruimte in zijn orgelimprovisaties. Deze bijzondere tak van de ‘orgelsport’ brengt hij sinds 2010 over op studenten van Codarts, Rotterdams Conservatorium. Wees getuige van Boerema’s veelzijdige spel op het grootse Doelenorgel, in 1967 als concertorgel gebouwd naar neobarokke uitgangspunten en enkele jaren geleden geoptimaliseerd.

l’Orgue à la française

Hayo Boerema

Marchand – Grand dialogue

Alain – Deuxième fantaisie

Franck – Fantasie in A

Mozart – Fantasie in f KV608

Dupré – Symphonie-passion op.23

Boerema – Improvisatie

De Doelen, Rotterdam | donderdag 11 april, 20.15 uur | www.dedoelen.nl

advertorial

© 2013 www.orgelnieuws.nl