11|04 Heringebruikname Van Hagerbeer/Schnitger-orgel Alkmaar

De lege kerk is een compositie op zich

Op zaterdag 11 april vindt de heringebruikname plaats van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Alkmaarse Grote Kerk. Vanaf augustus 2014 is er door Flentrop Orgelbouw te Zaandam gewerkt aan de restauratie van het door loodcorrosie aangetaste pijpwerk.

Text Example

advertentieDe afgelopen maanden zijn alle 4.000 pijpen weer teruggekeerd in het instrument en heeft de intonatie en stemming ervan plaatsgevonden. Over deze restauratie verscheen een uitgebreid blog op deze website. Ook het carillon van de Grote Kerk heeft de afgelopen maanden een restauratie en kleine uitbreiding ondergaan en zal op deze middag eveneens opnieuw in gebruik worden genomen.

Presentatie
Voorafgaande aan de ingebruiknameconcerten wordt er om 15.00 uur in de Plein Zaal van TAQA Theater De Vest een presentatie over de restauraties gehouden. Een medewerker van Flentrop Orgelbouw vertelt over ‘Loodcorrosie: restaureren op de grens van onze kennis’. Stadsbeiaardier Christiaan Winter en adviseur Arie Abbenes geven een presentatie over ‘De Grote Kerk beiaard: soepel en toegankelijk’.

Concert
Vanaf 16.00 uur wordt de beiaard bespeeld door Christiaan Winter en Arie Abbenes. Om 16.30 uur stellen stadsorganist Pieter van Dijk en organist Frank van Wijk het herboren Van Hagerbeer/Schnitger-orgel aan het publiek voor. In een programma onder het thema Muziek voor de koning der instrumenten zullen zij werken uitvoeren uit de Franse barok (Guilain en Marchand), de Noord-Duitse barok (Buxtehude en Bruhns) en muziek van Johann Sebastian Bach. De toegang is gratis.

 

Meer informatie op www.grotekerkalkmaar.nl en www.alkmaarorgelstad.nl.

 

 

© 2015 beeld Jan Zwart