11|05 Orgeldag Noord-Nederland

Text Example

advertentieOp zaterdag 11 mei vindt de Orgeldag Noord-Nederland weer plaats.

Die dag zijn er in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen meer dan honderd kerken geopend. Tevens kunnen de – veelal historische – orgels worden bespeeld door geïnteresseerde orgelliefhebbers, voor wie deze instrumenten om uiteenlopende redenen vaak moeilijk toegankelijk zijn.

Voor 2013 ziet de lijst van deelnemende orgels er weer iets anders uit dan in voorgaande jaren omdat er orgels in restauratie zijn, of na lange tijd in gerestaureerde vorm weer deelnemen.

In ieder geval doet het gerestaureerde Schnitger/Freytag-orgel uit 1793 van de Hervormde Kerk te Zuidhorn dit jaar voor het eerst mee. Ook is het door Petrus van Oeckelen in 1874 gebouwde orgel in de voormalig Hervormde Kerk van Oosteinde (Roodeschool) voor deelname aangemeld. Datzelfde geldt voor het in 2012 gerestaureerde Adema-orgel in de St. Willibrorduskerk van Kloosterburen. Traditiegetrouw is ook de werkplaats van orgelbouwer Mense Ruiter in Zuidwolde geopend voor bezichtiging.

De organisatie van deze dag berust bij de Stichting Hinszorgel Leens. De meest actuele lijst van deelnemende kerken/orgels is te raadplegen op www.hinszorgelleens.nl.

De Orgeldag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op vertoon van het bewijs van deelname hebben de deelnemers aan de Orgeldag Noord Nederland gratis toegang tot het afsluitende concert om 17.00 uur in Leens. Dit concert wordt verzorgd door Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-Kerk te Groningen. Voorafgaand aan dit concert wordt de nieuwste cd van het Hinsz-orgel in Leens gepresenteerd. Op deze cd, die als titel heeft ‘Een trotsche vertoning’, speelt Peter Westerbrink “minder bekende werken op een bekend orgel”.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl