11|5 2de editie leuven.org

Text Example

advertentieOp 11 mei begint de tweede editie van het orgelfestival leuven.org in de Vlaamse stad Leuven. In vijf festivaldagen wordt elke dag een ander aspect van vijf eeuwen Europese orgelcultuur belicht. Het Leuvense historische orgelbezit staat daarbij centraal. Evenals in 2007 heeft de organisatie van leuven.org de beste organisten uit België en daarbuiten uitgenodigd.

Leuven herbergt meer dan zestig orgels en heeft – als eerste en enige stad in België – een stadsorganist in de persoon van Peter Breugelmans. Hij is ook samensteller van het festival leuven.org.

De in Italië werkzame organist Liuwe Tamminga geeft, als specialist in het 16e en 17e-eeuwse orgelrepertoire, het het eerste concert in de festivalreeks. Dat gebeurt op het Goltfussorgel van de Begijnhofkerk Sint-Jan-de-Doper.

Tijdens het concert op 14 mei voert Joris Verdin met strijkensemble Piacevole de Bagatellen van Dvořák uit. Ook de muziek van Johann Sebastian Bach ontbreekt niet, Peter Breugelmans brengt op 18 mei een recital met werk van de Thomascantor en zijn voorgangers.

Het jaar 2008 staat in het teken van Olivier Messiaen, één van de belangrijkste orgelcomponisten van de 20ste eeuw. Zijn oeuvre is het middelpunt van een concert door de Britse organiste Dame Gillian Weir (GB).

leuven.org sluit af met een orgelexcursie: in Tongeren geeft titularis Luc Ponet een recital op het Le Picard*orgel van de Basiliek. Wim Winters bespeelt het oudste orgel van België in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. In Tienen stelt Bruno Bruyninckx het Dekens-orgel van de Sint-Germanuskerk voor.

Het festival wordt zondagavond 25 mei in de Predikherenkerk afgesloten met een concert door het ensemble Leuven Baroque ’s. Op het programma staan werken van Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach.

leuven.org maakt deel uit van de lange termijnvisie van de stad Leuven om het orgel weer zijn plaats te geven binnen het muziekaanbod. De orgelmuziek heeft hechte banden met zowel de vocale als andere instrumentale muziek.

Meer info op

www.leuven.org

© 2008 www.orgelnieuws.nl