11de Antwerpse Orgelwandeling

Text Example

advertentieDe Antwerpse Orgelwandeling (zondag 14 augustus) is dit jaar aan haar elfde editie toe. Dit keer is het thema ‘de niet katholieke gebedshuizen in Antwerpen’.

Een contradictio in terminis voor een stad die sinds de overname van de macht door de Spanjaarden in 1585 een flamboyant katholicisme etaleerde?

Toch ook weer niet omdat de ‘Signorenstad’ met haar haven wel moest openstaan voor buitenlandse handelaren en zeelui die hun eigen geloofsovertuiging meebrachten. Een zoektocht naar de zelfs niet eens zo kleine ‘andere’ gebedshuizen laat een heel andere kant van de ‘Stad aan de Stroom’ zien.

De orgelliefhebber zal buitenlandse import kunnen ontdekken: authentieke en unieke Duitse en Engelse orgels bijvoorbeeld. Een weinig bekende locatie zoals de monumentale Anglicaanse Kerk representeert een weergaloos stukje ‘splendid isolation’ tussen doordeweekse burgerhuizen.

Elk orgel wordt door vooraanstaande binnen – en buitenlandse organisten gepresenteerd in een bespeling van ongeveer 30 minuten. Traditiegetrouw krijgt elke deelnemer een uitgebreide brochure waarin uitvoerig wordt ingegaan, op de bespeelde orgels en de bezochte kerken, hun omgeving en hun geschiedenis.

Hoe inschrijven?

Dit kan in principe op de dag zelf gebeuren, een half uur voor het begin bij de Protestantse Kerk van de Lange Winkelstraat. Het is voor de organisatie gemakkelijker als u zich vooraf inschrijft door storting van het verschuldigde bedrag op rekening van ‘Calcant’ vzw: 645-1338742-80 (Nederland: 10386264 Rabobank). Bij inschrijving vóór 7 augustus is de deelname 6 euro i.p.v. 8 euro per persoon.

Vervoer en bereikbaarheid

Iedereen weet dat parkeren in Antwerpen, indien u al met de auto in de stad geraakt, niet de voorkeur verdient. We raden u dan ook aan om met het openbaar vervoer te komen of één van de P&R – locaties te gebruiken bij het binnenkomen van de stad. De Protestantse Kerk in de Lange Winkelstraat is een tiental minuten lopen vanaf het Centraal Station.

De wandeling tussen de 2de en 3de locatie (begin Italiëlei tot voorbij het Stadspark) is een flink stuk lopen. Voor hen die niet zo goed ter been zijn, is er gelegenheid om onder begeleiding het openbaar vervoer te gebruiken. De anderen, te voet, krijgen nog een stukje stadswandeling met commentaar. Het is eventueel geen slecht idee de fiets mee te brengen.

Calcant vzw

Ten Otter 27

2980 Zoersel

web-site: www.calcant.be

lees verder voor het volledige programma =>