12 mei | In memoriam Addie de Jong-avond

Text Example

advertentieZaterdagavond 12 mei a.s. zal Arjen Leistra een orgelconcert verzorgen op het Leeflang-orgel van de Sionkerk te Vlaardingen. Het concert zal in het teken staan van de organist/componist Addie de Jong.

Medio 1996 begon Addie de Jong met het bewerken van 17 psalmen en gezangen, die hij na voltooiing als een welgemeende hommage opdroeg aan evenzoveel collega-organisten. Zijn bedoeling was deze bewerkingen zelf op cd vast te leggen op de drie orgels in de Sint-Joriskerk te Amersfoort, en ze vervolgens ook als bladmuziek uit te geven.

Helaas kreeg zijn leven op 3 april 1997 een abrupt einde, nadat hij een dag eerder tijdens de voorbereidingen voor een orgel-cd-opname van eigen koraalbewerkingen getroffen werd door een hersenbloeding. Inmiddels zijn deze bewerkingen een jaar na zijn overlijden door bevriende collega-organisten op cd gezet.

Met Addie de Jong was een afspraak dat hij in mei 1997 een orgelbespeling zou geven in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente te Vlaardingen. Een afspraak die dus niet door kon gaan. Mede daardoor zal er nu een in memoriam Addie de Jong-avond worden gehouden. Arjen Leistra, organist van de Hoflaankerk te Rotterdam zal op deze avond composities spelen van Schumann, Eben, Dupré, Bach (o.a. cantaten in een bewerking van Addie de Jong) en enige bewerkingen over een psalm en gezangen van De Jong.

Op deze avond zal Uitgeverij Den Hertog uit Houten een viertal bundels bladmuziek van Addie de Jong presenteren waarin de 17 composities zijn opgenomen.

Lokatie: Sionkerk, Westnieuwland 56 te Vlaardingen

Aanvang: 19.30 uur

Toegang gratis

Na afloop zijn de bundels in te zien en eventueel aan te schaffen.

Foto: Addie de Jong aan ‘zijn orgel van de Goede Herderkerk te Rotterdam-Schiebroek (Archief familie De Jong)

ingezonden mededeling

© 2007 www.orgelnieuws.nl