12 oktober: Brabantse orgelexcursie naar Eindhoven, Oirschot en Boxtel

Het Smits-orgel in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel | © foto Wim van der Ros

Op zaterdag 12 oktober 2019 vindt de traditionele najaarsexcursie in Noord-Brabant plaats. Het is tevens een jubileumexcursie in verband met het 12½-jarig bestaan van de Brabantse Orgelfederatie. Er worden vier orgels bezocht in Eindhoven, Oirschot en Boxtel.

Text Example

advertentieDe excursie gaat ’s ochtends van start in de Sint-Petruskerk in Eindhoven. Het E.F. Walcker & Cie uit 1897 wordt hier om 10.00 uur gedemonstreerd door Henk Kooiker. De volgende stop is Oirschot. In het bescheiden Boterkerkje presenteert Rob Nederlof het positief van Ludovicus de Backer.

Smits’ grootste opus

Na de lunch staat het Smits-orgel in de Sint-Petrusbasiliek van Oirschot op het programma. Gerard Hafkenscheid geeft een toelichtichg bij dit grootste opus van de orgelmakers Smits, in 1846 gebouwd voor de Sint-Pieterskerk in ’s-Hertogenbosch, en in de jaren zeventig geplaatst in Oirschot. Rob Nederlof zal het presenteren met een klein concert.

Boxtel

De excursie wordt besloten in de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel. Ook hier staat een Smits-orgel: in 1840 gebouwd met drie manualen en een gereserveerd pedaal. Hubert Schreurs (Adema’s Kerkorgelbouw) voorzag het in 1956 van acht zelfstandige stemmen. In 2006 werd het instrument gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw. Titularis Tommy van Doorn zal zijn orgel presenteren en het slotconcert verzorgen.

Deelname

De bijdrage aan deze orgelexcursie bedraagt € 25- per persoon, te voldoen bij aanvang van de excursie. Deelnemers ontvangen een programmaboekje en twee cd’s van de orgels die deze dag bezocht worden. Op de ene cd worden de eerste drie orgels vastgelegd in bespelingen door Henk Kooiker en Rob Nederlof. De tweede is een ‘portret-cd’ die als bijlage is opgenomen in een A5-boekje met een uitgebreide toelichting op de basiliek en haar orgel. Hierop wordt het Smits-orgel te Boxtel bespeeld door titularis Tommy van Doorn.

Aanmelden via excursie@brabantorgel.nl.