12|02 Smits-orgel De Duif open voor amateurorganisten

Text Example

advertentieTer gelegenheid van de 150e verjaardag van het Smits-orgel in de ‘De Duif’ in Amsterdam is er op zondagmiddag 12 februari een open orgeldag voor amateurorganisten.

Het F.C. Smits-orgel van De Duif, oorspronkelijk de Rooms-katholieke kerk van Sint Willibrordus binnen de Veste, werd gebouwd tussen 1862 en 1882. Met 46 registers verdeeld over drie manualen en pedaal is het instrument het grootste Smits-orgel boven de grote rivieren.

Het verkeerde enige tientallen jaren in slechte toestand. De N.V. Stadsherstel, de huidige eigenaar van het kerkgebouw, heeft in 1997 (tegelijk met de restauratie van het gebouw) besloten tot grondige restauratie van dit instrument. In 1997 werd het orgel gedemonteerd.
Zeven jaar later – najaar 2004 – is begonnen met het terugplaatsen van het inmiddels (grondig) gerestaureerde orgel. Sinds 2006 is het weer in volle glorie te bewonderen

De open speelmiddag begint om 13.00 uur. Wie wil spelen kan zich opgeven bij vast bespeler Stephan van de Wijgert via wijgert@hotmail.com . Deelname is gratis.

Meer informatie over het Smits-orgel

Basisgemeente De Duif > Foto’s restauratie Smits-orgel

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.orgelfoto.nl