12|03 Orgelprom 2016 Rotterdam Orgelstad

Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam
Hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam | © foto Gérard van Betlehem

Op zaterdag 12 maart organiseert Stichting Rotterdam Orgelstad de Orgelprom 2016 met als thema ‘In the picture’. Centraal staat een promenadeconcert in de Laurenskerk met diverse (Rotterdamse) organisten. Op het programma staat onder meer de wereldpremière van het werk De Oorzaak van Anton Weeren voor orgel en blaasorkest. Ook is er een informatiemarkt en kunnen amateurs enkele Rotterdamse orgels bespelen.

Text Example

advertentie 

De Orgelprom gaat om 13.00 uur van start in de Grote of Sint Laurenskerk. Tot 17.00 uur is er een informatiemarkt met kraampjes met onder meer concertinformatie, verkoop van cd’s en lp’s, een stand van een orgelbouwer en een kinderworkshop schilderen.

 

Promenadeconcert

Het Promenadeconcert begint om 15.00 uur. Tijdens het concert gaat het publiek langs de verschillende orgels in de Laurenskerk. De organisten Gerard van der Zijden, Edwin Vooijs, Jan van Dijk, Aad van der Hoeven en Aart de Kort laten het thema ‘In the picture!’ voorbijkomen in orgelsolowerk. Het Rotterdams Symphonisch Blaasorkest en organist Jan Hage verzorgen de wereldpremière van de driedelige compositie De Oorzaak, geschreven door de dirigent van het orkest, Anton Weeren. Het concert besluit met De Grote Poort van Kiev uit Moessorgski’s Schilderijententoonstelling, gespeeld door Codarts-orgelstudent Gerard Verweij en de koperblazers van Codarts.

 

Orgels bespelen

Voorafgaand aan de activiteiten in de Laurenskerk kunnen amateurorganisten tussen 10.00 uur en 12.00 uur een half uur de orgels bespelen in de Open Hof (Pendrecht), Citykerk Het Steiger, de Pelgrimvaderskerk, de Sint-Lambertuskerk en Goede Herderkerk (Schiebroek). De kosten bedragen € 10 per half uur, ter plaatse te voldoen. Opgave met naam, kerk en gewenste tijd (en één of twee alternatieven) kan via webmaster.rotterdamorgelstad@gmail.com. De definitieve speeltijden zijn te zijner tijd te raadplegen in een speelschema.

 

Toegang tot de Orgelprom is gratis. Wel is er een collecte bij de uitgang.

 

Zie ook

www.rotterdamorgelstad.nl

 

 

foto: Marcussen-hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam 

 

© 2016 Gérard van Betlehem www.gerardvanbetlehem.nl